Alan Greenspan: “Ne îndreptăm spre un dezastru”

Fostul preşedinte ale Fed-ului, care în anii 2000 a alimentat bula imobiliară din SUA având ca efect crahul din 2008, a declarat recent că întreaga lume se confruntă cu o scădere a productivităţii
Alan Greenspan
Alan Greenspan (Joe Raedle/Getty Images)

În luna martie, fostul preşedinte al Fed a declarat că SUA ar avea probleme deoarece “productivitatea este la pământ, investiţiile reale de capital se află cu mult sub nivelul mediu deoarece oamenii de afaceri sunt foarte nesiguri în legătură cu viitorul”. Alan Greenspan a adăugat că programele de ajutor financiar forţează retragerea investiţiilor de capital, şi prin urmare afectează productivitatea”.

Săptămâna aceasta Greenspan, unul dintre arhitecţii crahului din 2008, a revenit cu noi avertismente privind starea economiei globale, repetând acelaşi puncte cheie pe care le-a expus în luna martie.

“Avem o problemă globală a lipsei creşterii productivităţii şi nu are loc doar în Statele Unite ci aproape peste tot în lume, şi este cauzată de faptul că populaţiile de pe cuprinsul lumii occidentale îmbătrânesc, şi nu implicăm cantităţi suficiente din resursele noastre pentru a finanţa acel lucru. Chiar acum ar trebui să avem surplusuri federale şi nu deficite. Este ceva ce am fi putut anticipa în urmă cu 25 de ani şi, de fapt, am şi făcut-o, dar nimeni nu face nimic în această privinţă. Aceasta este criza care s-a abătut asupra noastră”.

“Investiţiile de capital sunt o chestiune critică în cadrul creşterii productivităţii, iar creşterea productivităţii este, la rândul său, o chestiune crucială în cadrul creşterii economice. Ne îndreptăm spre o stare de dezastru dacă nu schimbăm această direcţie”.

“Acesta ar trebui să fie elementul central al dezbaterii prezidenţiale. Dacă nu vom reuşi şi până când nu reuşi să controlăm programele guvernamentale de ajutor financiar, care au crescut la o rată anuală de 9% în SUA şi la niveluri comparabile pe cuprinsul lumii, vom descoperi că productivitatea va rămâne la o rată foarte redusă de creştere”.

Socializarea: "în lumea occidentală există o migrare de la poziţia de muncitor la cea de receptor de beneficii sociale", Alan Greenspan

Greenspan nu priveşte recesiunea neapărat ca fiind cea mai mare problemă de acum. El este îngrijorat de problema pe termen lung a creşterii economice slabe şi a extinderii programelor guvernamentale de ajutor financiar.

“Problema noastră nu este recesiunea, care este o problemă economică pe termen scurt. Cred că există o problemă profundă de creştere economică pe termen lung, într-un moment în care în lumea occidentală există o migrare de la statutul de muncitor la cel de beneficiar al unor beneficii sociale”.