Al Jazeera, televiziunea fără frontiere care incomodează

Imagini dintr-un studio al postului de televiziune din Qatar,  Al Jazeera
Imagini dintr-un studio al postului de televiziune din Qatar, Al Jazeera (ABDELHAK SENNA / AFP / Getty Images)

Postul de televiziune din Qatar a devenit un punct de reper al informaţiei globale. Regimurile autoritare încearcă să-i boicoteze activitatea, speriate de impactul 'revoluţiei în direct', în timp ce guvernele occidentale care înainte îl criticau subliniază acum 'rolul său democratic. Televiziunea a devenit un simbol pentru populaţia care se revoltă împotriva regimurilor autoritare din lumea arabă. Acoperirea în direct a manifestaţiilor din Tunisia şi Egipt este o dovadă a potenţialului său mediatic care a făcut din Al Jazeera un protagonist internaţional ce sperie mulţi lideri, notează marţi El Pais.

Nu doar Internetul îi preocupă acum pe dictatori, pentru capacitatea sa de a-i strânge pe tineri ca un catalizator al protestelor şi capacitatea sa de a informa şi a dejuca cenzura, acum este şi televiziunea fără frontiere. Succesul revoltelor din Egipt, această 'revoluţie în direct', este un adevărat 'hit' al informaţiei în politica internaţională. Internauţii iranieni care s-au mobilizat în reţea pentru manifestaţia din 14 februarie, interzisă oficial, au lansat o pagină pe Facebook cerând Al Jazeera să transmită protestele din Iran.

Televiziunea qatareză nu are licenţă pentru a transmite în direct dintr-o ţară şi nu poate acoperi în Iran manifestaţiile cum a făcut în Egipt sau în Tunisia. Regimul iranian a criticat deja Al Jazeera în 2005 acuzând-o că incită la revoltă şi în 2009, în timpul protestelor declanşate după realegerea lui Mahmud Ahmadinejad. Şi guvernele din Bahrein, Libia sau Yemen, speriate zilele acestea de protestele masive, împiedică transmiterea în direct a televiziunii panarabe, obligată să recurgă la imaginile video trimise de spectatorii sau internauţi. În ianuarie a fost înfiinţată Al Jazeera Transparent Unit, cu scopul de a mobiliza audienţa să trimită documente, fotografii sau imagini video ori audio.

Regimurile încolţite de protestele de stradă, au început să folosească populaţia pentru a ataca postul qatarez, acuzat de ingerinţă. Al Jazeera nu a fost autorizată să intre în Libia, iar regimul lui Gaddafi face tot posibilul pentru a-i bruia transmisia prin satelit. Televiziunea de stat a arătat imagini în care sute de persoane manifestau în favoarea regimului şi atacau Al Jazeera. În timpul protestelor din Egipt, regimul lui Mubarak a atacat direct postul qatarez, dar acesta a continuat să transmită ceea ce se întâmpla pe stradă. Primul guvern a cerut canalului să-şi suspende emisiunile şi i-a tăiat semnalul prin satelit, considerând că-i incită pe egipteni împotriva executivului şi exagerează amploarea protestelor.

În paralel, au retras acreditările ziariştilor, sediul din Cairo a fost incendiat, iar hackerii i-au atacat web-ul. Al Jazeera a fost interzisă şi în Iordania, Siria, Kuweit, Arabia Saudită şi Algeria. De la înfiinţarea ei, guvernele autoritare arabe nu au văzut cu ochi buni acest post pentru că şi-au dat seama că poate deschide o breşă în controlul impus informaţiei. De mulţi ani ei încearcă să-i fure audienţa inundând televiziunile de stat cu emisiuni sportive, seriale, filme şi programe nocturne. Şi familia regală a optat pentru o strategie similară importând programe străine de televiziune. Obiectivul: să-i seducă pe oameni cu programe atractive pentru a-i fura public postului Al Jazeera.

Reporterii postului sunt obişnuiţi să trăiască sub presiunile puterii politice din Orientul Mijlociu. De multe ori le-au fost respinse vizele în ţările vecine, au suportat presiuni economice, s-au confruntat cu arestări nejustificate, ameninţări cu moartea şi chiar sabotarea echipamentelor şi a instalaţiilor. În 2008 autorităţile marocane au interzis difuzarea programelor sale despre ţările din Magreb, iar Bahreinul a acuzat postul că se abate de la normele sale profesionale încălcând legea internă a presei, în timp ce Kuweitul a închis sediul de unde difuza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii