”Aici este doar cer şi pământ!”

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. (PUNIT PARANJPE / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
10.08.2012

Pe data de 23 august, lângă comuna 23 august, situată pe şoseaua care leagă Mangalia de Constanţa, va avea loc inaugurarea oficială a Gonpa, un eveniment cultural internaţional organizat de Asociaţia Culturală Comunitatea Dzogchen.

Gonpa este o construcţie octogonală, aflată pe suprafaţa Gar-ului (loc de întâlnire), unde se ţin, periodic, seminariile de învăţături ale profesorului tibetan Chögyal Namkhai Norbu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai culturii tibetane în lume, care în anul 2009 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

Născut în ţinutul Derghe, al Tibetului Oriental, Chögyal Namkhai Norbu, care a activat ca profesor la Institutul de Studii Orientale din Napoli (1962-1994), a înfiinţat Institutul Internaţional Shang Shung, de Studii Tibetane, în 1989, în Arcidosso, Italia, cu scopul de a păstra şi adânci cunoaşterea despre cultura tibetană şi de a-i asigura supravieţuirea. La inaugurarea oficială a institutului, în 1990, a fost prezentă şi Dalai Lama.

Conform site-ului oficial al mişcării, “dzogchen.ro”, Asociaţia Culturală Comunitatea Dzogchen a fost înfiinţată în 30 octombrie 2006. Asociaţia se consideră păstrătoarea tradiţiei Dzogchen din budismul Tibetan şi întreţine legături strânse cu Comunitatea Internaţionala Dzogchen, recunoscând drept conducător spiritual pe Prof. Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche. Când a văzut pentru prima oară locul unde se află acum Gar-ul – pe vremea aceea doar un petec de pământ într-un câmp întins până la orizont – Chögyal Namkhai Norbu a exclamat: ”Aici este doar cer şi pământ!”

Comunitatea Dzogchen constă din toţi cei interesaţi să urmeze şi să practice învăţăturile Dzogchen, iar acum număra mii de membri în peste 40 de ţări. Modul de organizare al Comunităţii este tot rezultatul viziunii lui Chogyal Namkhai Norbu: Gar-urile (reşedinţele sau centrele mai mari) şi Ling-urile (centrele mai mici) formează o vastă mandala, care uneşte diferitele arii geografice ale lumii. În prezent există în lume 7 Gar-uri: Merigar Vest (Italia) şi Merigar East (România) în Europa, Tsegyalgar Est (Massachusetts SUA) şi Tsegyalgar Vest (Coasta de Vest SUA) în America de Nord, Tashigar Nord (Venezuela) şi Tashigar Sud (Argentina) în America de Sud, Namgyalgar (Australia) în Oceania.

Gonpa este o construcţie octogonală unde se ţin, periodic, seminariile de învăţături ale profesorului tibetan Chögyal Namkhai Norbu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai culturii tibetane în lume, care în anul 2009 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

Scopul principal al asociaţiei este practica Dzogchen în forma sa originară, aşa cum a fost ea transmisă de la început de către maeştrii Dzogchen, precum şi studiul şi păstrarea tezaurului cultural tibetan. Asociaţia nu desfăşoară nici un fel de activitate politică, condamnă orice atentat împotriva vieţii şi a drepturilor umane. Se supune legislaţiei în vigoare şi cere acelaşi lucru de la membri.

Unul dintre cele mai tinere garuri al Comunităţii Dzogchen este MerigarEast. Aşezat la ţărmul Mării Negre, Merigar East se întinde pe o suprafaţă de 4,5 ha pe care, conform viziunii lui Khyentse Yeshe Namkhai – fiul lui Chögyal Namkhai Norbu – s-a construit o Gonpa octogonală pentru seminare şi retrageri, care va fi flancată de trei mandale pentru Dansul Vajra şi două stupa în stil clasic, legate prin alei în forma simbolului Longsal, totul înconjurat de pâlcuri de copaci şi flori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor