Africa de Sud: Au murit 27 de băieţi după ritualul circumciziei

Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.05.2013

În Africa de Sud au murit 27 de băieţi cu vârste între 13 şi 21 de ani după ce au fost supuşi ritualului de circumcizie. Preşedintele sud-african Jacob Zuma a cerut poliţiei să facă lumină cu privire la acest incident. Decesele, în funcţie de ce spun vindecătorii tradiţionali, ar fi avut loc din cauza neglijenţei. Colonelul de poliţie, Leonard Hlathi a declarat că investigaţiile pentru omor au fost deschise, dar până acum nu există nici arestări nici capete de acuzare, informează miercuri ziarul Corriere della Sera.

„Am avut 27 de morţi", a spun sursa de actualizare a numărului de victime, anterior erau numai 23, dar după moartea altor patru băieţi din provincia Mpumalanga numărul a crescut. Victimele erau între 13 şi 21 de ani şi toţi şi-au pierdut viaţa în aceste "şcoli de iniţiere" în aceeaşi provincie din nord-estul ţării.

„Avem dovezi că au existat multe neglijenţe", a adăugat Kgoshi Mathiblea Mokoena, liderul vindecătorilor tradiţionali din zonă.

Ritualurile de iniţiere, tipice grupurilor etnice Xhosas, Sothos şi Ndebeles, au provocat sute de decese în ultimii ani în Africa de Sud, în ciuda eforturilor autorităţilor de a încerca să inculce reguli de igienă de bază vindecătorilor tradiţionali. În afară de circumcizie, iniţierea implică ca tinerii să petreacă câteva săptămâni în pădure pentru a învăţa ce este curajul şi disciplina.

"Salutăm acţiunea poliţiei - a spus preşedintele Zuma - dar cerem să se facă dreptate şi cei responsabili pentru moartea băieţilor să fie aduşi în faţa instanţelor judecătoreşti".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor