AFP: „Bebeluşul regal”, o naştere minuţios pregătită

(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)

William şi Kate au imaginea unor părinţi moderni, dar protocolul din jurul naşterii copilului lor, care va fi chemat într-o zi să poarte coroana regală, este supus anumitor reguli, multe dintre ele moştenite din tradiţiile ancestrale, constată luni AFP în aşteptarea naşterii „bebeluşului regal”.

Astfel, a fost o vreme când ministrul de interne era obligat să asiste la naştere pentru a se asigura de legitimitatea copilului. Din fericire pentru Kate, această practică a fost abandonată la sfârşitul anilor '30. Dar Willliam a ales să fie prezent, la fel cum au făcut înainte Charles, tatăl său, ori Albert, soţul reginei Victoria.

Un element păstrat al tradiţiei este modul de anunţare a naşterii. Regina, primul cerc al familiei regale şi părinţii lui Kate vor fi primii informaţi. Ulterior, apropiaţii Majestăţii Sale vor fi înştiinţaţi printr-o proclamaţie semnată de medicii regali şi pusă pe un şevalet din curtea palatului Buckingham, acelaşi care a fost folosit şi la naşterea lui William. Cum timpurile moderne o impun, Palatul va publica în acelaşi timp un comunicat şi va posta informaţia pe Twitter şi Facebook.

Atunci, vestea naşterii 'bebeluşului regal' va fi primită cu 62 de salve de tun trase de pe Turnul Londrei şi cu alte 41 din Green Park, iar drapelul britanic (Union Jack) va fi arborat pe toate clădirile oficiale.

Apoi, Ministerul de Interne îl va informa pe primarul Londrei şi secretarul privat al Reginei îi va anunţa pe guvernatorii generali din Commonwealth.

Prenumele copilului ar putea fi păstrat secret timp de mai multe zile. În trecut, britanicii au fost nevoiţi să aştepte timp de o săptămână pentru a afla despre William şi chiar o lună în cazul lui Charles. Dar ştim deja că 'bebeluşul regal' va avea titlu de prinţ sau prinţesă de Cambridge şi va fi desemnat cu apelativul 'Alteţă Regală'.

Botezul va fi oficiat de Biserica anglicană, pe care noul membru al familiei regale o va conduce într-o zi, copilul urmând să fie îmbrăcat într-o copie a veşmântului dantelat din satin purtat de fiica cea mare a reginei Victoria. Originalul nu a mai fost folosit din anul 2004 pentru a-l proteja de uzura generată de trecerea vremii.

William a fost botezat de arhiepiscopul de Canterbury, în Salonul muzicii din Palatul Buckingham, cu apa Iordanului vărsată într-un bazin din argint sculptat cu nuferi şi folosit de familia regală de mai multe generaţii.

De obicei, 'bebeluşii regali' au cinci sau şase naşi. Harry, fratele lui William, Pippa şi James, sora şi fratele lui Kate, sunt principalii candidaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe