ACUM pentru salarii şi pensii mai mari: E timpul să se pună punct sărăciei cronice din R. Moldova

Viitorul bloc „ACUM DA-PAS” îşi asumă următorul angajament pentru următorii 4 ani: creşterea salariului mediu până la cel puţin 11 mii lei pe lună şi a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existenţă.
Membrii blocului ACUM
Membrii blocului ACUM (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
28.11.2018

„Suntem un popor harnic - e o virtute cu care ne place să ne mândrim. Cu toate acestea, suntem săraci - mult mai săraci decât cetăţenii altor ţări care se bucură de prosperitate. Şi nu e din cauza unui defect genetic care ne predispune să fim mai săraci. Motivul pentru care suntem săraci este că am avut guvernări iresponsabile şi incompetente care au furat”, au declarat membrii blocului ACUM în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceştia consideră că este timpul să se pună punct sărăciei cronice din Republica Moldova. Viitorul Bloc ACUM, creat de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi membri importanţi ai societăţii civile, vine cu un angajament economic care să redea încredere oamenilor: creşterea veniturilor aşa încât fiecare cetăţean să poată duce o viaţă demnă la el acasă.

Potrivit blocului ACUM, salariul mediu pe ţară constituie în prezent 6300 lei pe lună, menţionând că în primul lor mandat ar putea crea condiţii ca acesta să crească de aproape 2 ori, ajungând până la peste 11.000 lei.

„Cea mai simplă cale pentru a ajunge la creşterea salariilor este creşterea productivităţii. Pentru ca să putem să avem productivitate mai înaltă, trebuie să avem investiţii, atât publice, cât şi private. Acest lucru înseamnă investiţii în câteva domenii prioritare:

- educaţie, pentru că o economie performantă înseamnă, în primul rând, forţă de muncă calificată, instruită, competitivă;
- sănătate, pentru că oamenii trebuie să fie sănătoşi şi apţi de muncă;
- infrastructură, precum drumurile, apa şi canalizarea, astfel că oamenilor să le fie mai uşor să se mute de la oraş la ţară sau invers, să poată deschide mici afaceri în satele noastre care să creeze locuri de muncă bine plătite şi să susţină comunitatea locală”, au specificat membrii viitorului bloc ACUM.

Totodată, aceştia au adăugat că majorarea investiţiilor va avea loc prin realizarea a trei piloni de bază: combaterea corupţiei mari, deoarece o ţară coruptă nu poate fi prosperă; instituţii publice eficiente, deoarece o ţară fără instituţii publice competente nu poate fi productivă; garantarea statului de drept, deoarece o ţară unde legea nu se respectă nu poate fi nici prosperă, nici productivă. De asemenea, blocul ACUM, va încerca să pună accent în particular pe dinamizarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Un alt obiectiv al viitorului bloc ACUM este să se asigure că pensia minimă va depăşi nivelul minim de existenţă, iar pe termen lung, să asigure o pensie medie de 42% din salariul mediu pe economie, conform standardelor europene.

Aceştia îşi propun să realizeze obiectivul prin:

- revizuirea coşului minim de existenţă, care nu ar trebui să fie impus de către Biroul Naţional de Statistică, ci de un Consiliu public, credibil;
- eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei suplimentar;
- eliminarea injustiţiei din sistemul de drept, a judecătorilor corupţi şi a procurorilor cunoscuţi prin furturile lor;
- mai multe investiţii străine în Republica Moldova – creşterea fluxului anual de investiţii străine directe la 400 de milioane USD, de 4 ori mai mult decât nivelul din 2016;
- adoptarea unor legi noi care să permită angajaţilor să-şi asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau aşa-numitul pilon II de pensii.

„Pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte 5 miliarde lei pentru Fondul de pensii revăzute. Este o sarcină grea, dar pe umerii celor care ştiu să facă asta este o sarcină uşoară!

Suntem cu toţii martorii unui joc al absurdului, în care o mână de indivizi care încalcă regulile se îmbogăţesc, iar marea majoritate, care respectă regulile, trăieşte în sărăcie. Acest joc nu mai poate continua. Era sărăciei se va sfârşi odată cu această guvernare. Era prosperităţii începe odată cu noi, începe ACUM!”, au conchis membrii blocului ACUM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor