Activist orb pentru drepturile omului arestat ilegal in China

Cheng Guangchengg, activist orb pentru drepturile omului, numit de Time Magazine dreptul unul dintre drept unul dintre “Primii 100 de oameni in 2006 care Modealaza Lumea Noastra.” (Epoch Times)
Gu Qinger
15.06.2006

Dnul Chen Guangcheng, un renumit activist chinez pentru drepturile omului din provincia Shandong, s-a aflat sub arest la domiciliu timp de peste 6 luni inainte sa fie dus in custodie acum 89 de zile. La 11 iunie 2006, sotia dnului Chen, Yuan Weijing, a primit un mandat de arestare de la Departamentul de Securitate Publica din orasul Linyi, disctrictul Yinan. Mandatul mentiona ca dnul Chen este retinut la Sectia de Politie din Yinan si suspectat de implicare in distrugerea proprietatii si subminarea traficului cand a organizat niste intruniri.

Fiind orb, dnul Chen nu a vorbit doar pentru persoanele cu handicap ci si-a extins activitatea in alte domenii, incluzand expunerea mijloacelor violente folosite pentru a implementa controlarea sarcinilor in orasul Yinan, protejarea drepturilor publice si prevenirea oricaror incercari de incalcare a acestor drepturi.

Conform website-ului Chinese Rights Defender, la 11 martie 2006 politia l-a inchis si interogat pe dnul Chen pentru obstructionarea traficului. Fara nici o procedura legala, dnul Chen a fost retinut ilegal timp de 89 de zile. In aceasta perioada de timp, rudele sale au declarat ca politia a refuzat sa ofere informatii in legatura cu locul unde se afla dnul Chen si daca a fost arestat oficial.

Dnul Li Jian de la website-ul Chinese Rights Defender crede ca politia a violat in mod intentionat Constitutia Chineza si alte legi. Dnul Li a dezvaluit ca politia orasului Linyi l-a rapit la 6 septembrie 2005 din Beijing si l-a adus inapoi in orasul Linyi. Politia i-a pus intreaga familie sub arest la domiciliu timp de 186 de zile.

Dnul Li este extrem de ingrijorat in privinta deciziei politiei de a-l aresta pe dnul Chen sub acuzatii criminale. El a declarat ca politia cu siguranta va continua actiunea si dnul Chen se va afla intr-o situatie foarte periculoasa. Dnul Li cere opiniei publice sa condamne actiunile ilegale ale politiei orasului Linyi si sa ajute la eliberarea dnului Chen.

Familia lui Chen a primit actul detentiei sale si cererea pentru vizita a sotiei lui, Yuan Wejing, a fost refuzata. Fratele lui Chen a declarat, “Ofitierii securitatii publice o monitorizeaza intens pe Yuan si ea nu are voie sa paraseasca casa. Totusi, ea inca refuza sa semneze mandatul de arestare. Din momentul ce guvernul refuza sa actioneze conform legii noi suntem neajutorati. Vecinii sunt foarte sustinatori dar fara putere.”

Dnul Li Jian a declarat ca atunci cand politia incearca sa negocieze cu dnul Chen ei spera ca el nu se va concentra asupra violentei pe care au folosit-o pentru a impune controlul asupra nasterilor — precum avorturi fortate si sterilizare. Daca dnul Chen ar accepta, politia l-ar elibera. Sectia de politie incearca sa acopere o serie de incidente violente legate de controlul nasterii care au avut loc in 2005. In acelasi timp, politia incearca sa opreasca prizonierii constiintei sa ia masuri pentru a-si castiga drepturile umane.

Impreuna cu dnul Chen Guangcheng se afla si dnul Chen Genjiang, dnul Chen Guangdong, dnul Chen Guang, si alte trei sateni de asemenea arestati pentru “distrugerea intentionata a proprietatii publice.” Avocatii nu au putut sa ii viziteze pe cei acuzati la 8 mai datorita interferentei politiei.

La 1 mai, dnul Chen Guangcheng a fost ales de Time Magazine drept unul dintre “Primii 100 de oameni in 2006 care Modealaza Lumea Noastra” in categoria “Eroi si Pionieri.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor