Acord între SUA şi Elveţia referitor la evazioniştii fiscali americani

(photos.com)
Epoch Times România
29.08.2013

Guvernul Statelor Unite şi Elveţia au ajuns la un acord ce i-ar putea expune pe americanii care şi-au depus veniturile în băncile elveţiene pentru a evita plata impozitelor, informează Associated Press.

Băncile elveţiene vor putea să se implice, pe baza acestui acord, în acuzaţiile făcute de partea americană dacă dezvăluie informaţii detaliate despre clienţii lor din Statele Unite, valoarea conturilor şi orice ajutor primit de la specialişti în domeniul fiscalităţii.

În acord sunt incluse sancţiuni pentru băncile elveţiene care şi-au ajutat clienţii din SUA să evite taxele, conform unui înalt oficial din Departamentul de Justiţie. Valoarea totală a penalităţilor rezultate din acord ar putea depăşi 1 miliard de dolari, a mai precizat persoana responsabilă.

Oficialul respectiv nu a vrut să discute mai mult despre acord deoarece acesta nu va fi anunţat oficial încă câteva zile. Acordul nu ar acoperi 14 bănci elveţiene, care în prezent sunt în curs de investigaţie de către Departament, a mai adăugat oficialul.

În 1934, Elveţia a inclus în lege secretul bancar elveţian.

Germania şi Franţa au fost primele ţări care au atacat prima dată în 2008 secretul bancar, acuzaţia împotriva Elveţiei fiind faptul că ar fi ajutat evazionişti fiscali.

Ulterior, din bănci elveţiene au fost furate informaţii despre clienţi bancari şi mai multe ţări europene au cumpărat CD-uri conţinând asemenea informaţii, deşi originea şi autenticitatea lor este discutabilă.

Cel mai mare scandal de evaziune fiscală în Elveţia este legat de gigantul bancar UBS din SUA. În februarie 2009 banca a fost condamnată la plata a 780 de milioane de dolari după ce a recunoscut că a ajutat evazionişti fiscali americani.

Guvernul elveţian fost de acord în septembrie 2010 să transfere datele a 4450 de clienţi guvernului Statelor Unite, astfel violând secretul bancar elveţian în scopul de a cruţa UBS de un proces extrem de neplăcut.

Elveţia a mai încheiat tratate fiscale cu Anglia şi Germania, cu toate acestea, în cazul ratificării tratatelor Uniunea Europeană va duce de îndată cazul în instanţa. Uniunea Europeană susţine ca Elveţia să adopte schimbul automat de informaţii fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor