Abdullah Saleh şi arta de a manipula duşmanii

Presedintele yemenit, Ali Abdullah Saleh. (GAMAL NOMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.11.2011

Problemele cu care se confruntă azi Yemenul sunt rezultatul politicii lui Ali Abdullah Saleh, ocupat cu jocul său 'de-a divide et impera'. După 33 de ani în fruntea puterii şi după ce s-a arătat de trei ori dispus să o abandoneze, pentru ca apoi să se răzgândească, mulţi se temeau că doar un război civil mai putea să-l alunge din palatul prezidenţial, notează joi ziarul El Pais.

A avut un parcurs lung de când, în 1978, fiind încă un tânăr ofiţer, a ajuns la preşedinţia Yemenului de Nord, punând capăt la două decenii de război civil. Spre surprinderea camarazilor de arme care au acceptat numirea sa considerându-l o persoană maleabilă, Saleh s-a dovedit un adversar implacabil şi mai viclean decât predecesorii lui, care au murit asasinaţi. 'Să guvernezi Yemenul este ca şi cum ai dansa cu şerpii', obişnuia el să spună, prezentându-se ca singurul capabil să menţină ţara unită în faţa rebeliunii triburilor şi secesionismului sudului.

În 1990 şi-a atârnat la gât medalia de reunificare a ţării, profitând de dispariţia URSS şi de faptul că Sudul a rămas fără principalul său sponsor. A convenit atunci să împartă puterea cu liderii din Aden, să stabilească un sistem multipartit şi să convoace alegeri legislative în decurs de trei ani. Nemulţumirea faţă de rezultate i-a determinat pe cei din Sud să se ridice cu armele în 1994. Saleh a înăbuşit insurecţia fără menajamente. A fost însă recuperarea pe cale diplomatică a unei insule yemenite aflate în puterea Eritreei cea care a determinat Parlamentul să-l ridice la rang de mareşal.

La 69 de ani, Saleh a devenit cel mai longeviv preşedinte în fruntea ţării şi unul din cei mai veterani din lume. Doi factori au contribuit la aceasta: abilitatea sa de a manipula grupurile unele împotriva celorlalte şi sistemul clientelar cu ajutorul căruia a guvernat. El a menţinut ţara într-o stare de haos care îl făcea să pară de neînlocuit şi a cumpărat loialităţi împărţind funcţiile între rude şi apropiaţi fideli. Fapt ce a încurajat corupţia denunţată acum de stradă.

Marea parte a problemelor cu care se confruntă azi Yemenul sunt rezultatul politicilor sale. Perioada sa de cochetare cu extremiştii islamici în căutare de sprijin politic este considerată de mulţi responsabilă a rebeliunilor Huthi din Nord, ca şi de prezenţa Al-Qaeda pe teritoriul yemenit. În anii 90, Saleh a încurajat minoritatea şiită zaidi (din care face şi el parte) să facă faţă avansului salafismului. Ulterior miliţia condusă de clanul Huthi i-a scăpat din mâini.

În acelaşi fel i-a atras pe mujahedinii arabi, care luptaseră împotriva URSS în Afganistan, pentru a-i folosi în luptele împotriva rebelilor din Sud în războiul civil din 1994. Totuşi, în urma atentatului împotriva distrugătorului american Cole din 2000, aceştia au devenit o bătaie de cap. După atentatele din 11 septembrie, Saleh a făcut inclusiv o vizită la Washington temător ca Washingtonul să nu-i bombardeze ţara. Dar angajamentul său faţă de lupta antiteroristă a fost mai mult decât ambiguă, după cum au dezvăluit cablogramele Wikileaks.

Ocupat cu jocul de-a 'divide et impera', Saleh a avut puţin timp şi chef pentru a-şi îndrepta privirile spre cei nevoiaşi şi majoritari din Peninsula Arabică. Pe măsură ce populaţia se înmulţea iar veniturile din petrol scădeau, el a rămas fără resurse pentru a putea coopta triburile. Chiar şi aşa, el a reuşit să iasă întotdeauna teafăr din periculosul dans cu şerpii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor