Idiom chinezesc: "A renunţa la jumătatea drumului"

A renunţa la jumătatea drumului
A renunţa la jumătatea drumului (Zhiching Chen / Epoch Times)

Expresia idiomatică “A renunţa la jumătatea drumului” provine din “Doctrina Căii de Mijloc”, una dintre cele patru scripturi canonice ale lui Confucius.

Pe timpul Statelor Combatante (476-221 î.Hr.), a existat un om numit Yangzi Yue, care trăia împreună cu soţia sa, în Statul Yue.

Odată a văzut o bucată de aur pe drum şi a ridicat-o. A luat-o acasă şi i-a arătat-o soţiei.

Ea a privit aurul şi a spus: “Am auzit că un om cu moralitate nu bea apa unui hoţ şi un om cinstit refuză să accepte de pomană. Tu cum vezi faptul că iei lucrul pierdut al altcuiva şi consideri că ţi se cuvine?”

Auzind acestea, Yue a fost cuprins de ruşine şi a dus aurul înapoi, unde îl găsise. Apoi, s-a hotărât să caute învăţaţi şi să îşi îmbogăţească nivelul de cunoaştere. Încurajat şi de soţie, Yue a pornit la drum.

Cu un an mai târziu, dintr-o dată, Yue a decis să revină acasă. Soţia lui, care atunci ţesea mătase, a îngenunchiat în faţa lui Yue, în semn de întâmpinare, şi l-a întrebat surprinsă: “Ai petrecut doar un an studiind cu cărturarii. De ce te-ai întors?” Iar Yue a răspuns: “Am venit înapoi acasă să te revăd, fiindcă mi-ai lipsit nespus.”

Fără a scoate o vorbă, soţia lui Yue a luat o foarfecă şi s-a îndreptat spre războiul de ţesut la care lucra. Arătând către broderia pe jumătate lucrată, ea a spus cu blândeţe: “Această broderie este făcută din cea mai fină mătase. Am ţesut strat după strat ca să realizez broderia. Acum dacă o tai, toată muncă mea de dinainte va fi pierdută. Este la fel şi cu studiile tale. Poţi acumula cunoştinţe doar lucrând cu sârguinţă. Acum te-ai oprit la jumătatea drumului. Nu este ca şi când ai tăia broderia din războiul de ţesut? ”

Yue a rămas profund mişcat de spusele ei. A plecat atunci din nou de acasă, hotărât să nu îşi mai abandoneze studiile la jumătate de drum. Câţiva ani mai târziu, Yue a devenit un om învăţat.

Idiomul “A renunţa la jumătatea drumului” este folosit pentru descrie un proces oprit la jumătatea drumului. Toate eforturile unui om vor fi fost irosite, dacă el nu îşi poate continua acţiunea până la capăt.

Referinţă:

http://www.zhengjian.org/node/27505

http://www.epochtimes.com/gb/13/7/7/n3911155.htm

Notă:

Întocmită în 450 î. Hr. de către nepotul lui Confucius, Doctrina Căii de Mijloc (中庸) a fost la început un capitol în textele filozofice ale lui Confucius – Cartea Ceremoniilor. Mai târziu, lucrarea a fost privită ca fiind una dintre cele patru scripturi canonice ale lui Confucius. Doctrina Căii de Mijloc a fost de asemenea tradusă sub titlul: “Învăţăturile echilibrului”, “Calea de Mijloc” sau “Calea Armoniei” etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură