A început testarea naţională pentru COVID-19. "Vom şti care este procentul din populaţia României care a trecut prin infecţie"

Termoscanare la intrarea intr-un spatiu comercial in timpul crizei coronavirus
Termoscanare la intrarea intr-un spatiu comercial in timpul crizei coronavirus (Epoch Times România)

Autorităţile au demarat procesul de testare naţională pentru Covid-19 care va ajuta la obţinerea unei imagini legate de procentul românilor ce au trecut prin infecţie. Testarea ar urma să se încheie la sfârşitul lunii august şi se foloseşte cea mai avansată metodă disponibilă în prezent, relatează Digi 24.

Testarea a început cu judeţul Ialomiţa, însă au fost recoltate probe şi din Bucureşti, a afirmat Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

“Toate probele care sosesc sunt însoţite de un cod de bare, care este automat încărcat în platforma STS. Au început să se facă câteva prelevări în câteva locaţii. Prima este judeţul Ialomiţa şi câteva au fost efectuate şi în Bucureşti. Este un eşantion care este calculat într-un fel anume, dar este şi un pas de numărare să asigurăm cât mai mult corectitudinea aleatoare a persoanelor care sunt participante şi evident cu consimţământul lor. Noi credem că la sfârşitul lunii august o să avem încheiate recoltările şi cea mai mare parte din rezultate la dispoziţie”, a precizat Pistol.

Directorul CNSCBT a mai susţinut că în urma testării naţionale autorităţile vor şti care este procentul din populaţia României care a trecut prin infecţie pentru că are anticorpi, fie că a ştiut sau nu a ştiut că a trecut prin infecţie.

“Vom şti separat pe care fiecare grupă de vârstă, care este procentul persoanelor care a trecut prin infecţie şi vom şti de asemenea şi pe regiuni, cele 8 regiuni ale României, care este procentul persoanelor care au trecut prin infecţie. Datele vor fi puse la dispoziţia decidenţilor, de aceea derulăm acest studiu ca să sprijine decidenţii pentru măsuri, şi mai ales pregătirea sistemului sanitar pentru ce ar putea veni”, a adăugat Adriana Pistol.

În ceea ce priveşte cine sunt persoanele care vor fi testate în România, este vorba de pacienţii care merg în spitale pentru a-şi tratata diferite afecţiuni, persoanele care au simptomele infecţiei şi sună la 112, persoanele care fac parte din anchetele epidemiologice în momentul în care este depistat un caz pozitiv sau un focar de infecţie sau pacienţii cu simptome depistaţi de medicii de familie.

“Este vorba de un sistem în care au fost selectate un număr de laboratoare doritoare să participe în fiecare judeţ şi Bucureşti, orice laborator care face orice tip de analiză medicală, acolo sigur că sosesc persoane care au o recomandare pentru diverse tipuri de analize medicale, aceste persoane sunt întrebate dacă sunt de acord să participe la studiu. În acest moment laboratorul care oricum recoltează sânge pentru a efectua analizele respective păstrează o cantitate minimă de ser pe care ni-l furnizează aici la noi, la Bucureşti şi pe care testăm anticorpii. Testarea nu e un test rapid, e cea mai avansată metodă la acest moment”, a mai explicat directorul CNSCBT.

Pentru siguranţa informaţiilor, platforma în care sunt raportate datele despre COVID este administrată de STS. În plus, pentru a se asigura că datele sunt raportate corect de Direcţiile de Sănătate Publică şi spitale, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are 24 de ore din 24 o persoană care le supraveghează.

“INSP monitorizează câte cazuri ar trebui să fie introduse şi discută non-stop cu fiecare DSP, vezi că mai are 3 cazuri de introdus, mai ai 5 cazuri, de ce s-a făcut târziu şi nu le-ai introdus? În momentul în care ajunge proba în laborator, vedeţi că trebuie să fie însoţită de formular, după care odată ce avem un rezultat validat de laborator, acesta se trimite pe mail în format pdf, parolat, către DSP şi către noi în acelaşi mail. În aplicaţia STS raportează date despre COVID laboratoarele de testare, Direcţiile de sănătate publică, spitalele şi Poliţia de Frontieră”, a mai declarat Adriana Pistol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură