A fost făcută prima transmisie între două creiere (Video)

A screenshot of YouTube shows researchers Rajesh Rao and Andrea Stocco as they do a "mind meld" experiment.
A screenshot of YouTube shows researchers Rajesh Rao and Andrea Stocco as they do a "mind meld" experiment.

În Seattle a avut loc primul “transfer de comandă cerebrală” între doi oameni, permiţând unui cercetător să trimită semnale prin Internet pentru a controla mişcarea mâinii unei alte persoane, după cum afirmă oamenii de ştiinţă.

Cercetătorul Rajesh Rao a trimis un semnal cerebral lui Andrea Stocco, care era de cealaltă parte a campusului, cauzând ca degetul lui Stocco să se mişte pe tastatură. Cei doi au desfăşurat experimentul la Universitatea Washington în Seattle, conform site-ului facultăţii

“Internetul a fost un mod de a conecta computere, acum poate fi un mod de a conecta creiere”, a spus Stocco. “Vrem să preluăm cunoştinţele unui creier şi să le transmitem direct de la creier la creier”.

Cei doi cred că a fost primul “transfer de comandă cerebrală” dintre oameni. Experimente similare au fost făcute anterior între oameni şi şoareci.

“Pe 12 August, Rao a stat în laboratorul său purtând o cască cu electrozi legaţi la un electroencefalograf, care citeşte activitatea electrică din creier. Stocco se afla în laboratorul său de peste campus purtând o cască pentru înot marcată cu puncte de stimulare pentru bobina de stimulare magnetică transcranială, care a fost plasată direct pe partea stângă a cortexului, care controlează mişcarea mâinii”, a spus site-ul universităţii.

În experiment, Rao a imaginat că joacă un joc video. Când trebuia să tragă cu puşca în joc, s-a gândit să-şi mişte mâna dreaptă pentru a îndeplini acest lucru, dar fără să o mişte fizic de fapt. De cealaltă parte a campusului, Stocco, având dopuri în urechi pentru anularea zgomotului, şi-a mişcat involuntar mâna.

“A fost interesant şi straniu totodată să privesc cum o acţiune imaginată din creierul meu a fost tradusă în acţiune propriu-zisă de către un alt creier”, a spus Rao. “Asta a fost un fel de mişcare a informaţiei într-un singur sens, de la creierul meu către al său. Pasul următor este să avem o conversaţie mai echitabilă, direct între cele două creiere”.