72% dintre pensionari trăiesc sub pragul sărăciei / Maia Sandu: Dodon şi alţii ca el au sărăcit intenţionat poporul

Cauzele pensiilor mici sunt minciuna, incompetenţa şi corupţia autorităţilor R.Moldova, afirmă Maia Sandu, menţionând că majorarea pensiilor până la 2000 de lei va fi un obiectiv naţional în calitate de preşedinte.
Pensionară din R. Moldova care îşi vinde lucrurile personale pentru a supravieţui
Pensionară din R. Moldova care îşi vinde lucrurile personale pentru a supravieţui (facebook.com/Ilian Caşu)

În Republica Moldova, 387 000 de oameni au o pensie mai mică de 2000 de lei, dintre care 180 000 au o pensie mai mică de 1200 de lei. Aproape 72% dintre pensionari trăiesc sub pragul sărăciei absolute, a declarat preşedintele PAS Maia Sandu, menţionând că majorarea pensiilor va fi un obiectiv naţional în calitate de preşedinte.

Liderul PAS a menţionat marţi, în cadrul unui briefing de presă, că în ultimele 2 săptămâni s-a întâlnit cu oameni din peste 30 de localităţi ale R. Moldova, iar la fiecare întâlnire, aceştia au întrebat-o – dacă este adevărat că pensia se va indexa de la 1 octombrie doar cu 1.07%.

„Oamenii sunt nedumeriţi şi se simt batjocoriţi, după ce le-au fost promise majorări de 20%, apoi de 10%, ca într-un final să li se dea doar 1% – o majorare de 12 lei la pensia minimă sau 19 lei la pensia medie. O majorare care le ajunge să cumpere doar 2-3 măşti de protecţie.

De-a lungul timpului, Dodon şi alţii ca el au sărăcit poporul ştiind foarte bine ce fac. Cauzele pensiilor mici sunt minciuna, incompetenţa şi corupţia. La cel mai înalt nivel”, a adăugat Maia Sandu, precizând că atât timp cât în fruntea ţării vor sta hoţi, tot atât timp oamenii cinstiţi vor trăi rău.

E vremea să fie stabilit drept obiectiv naţional creşterea pensiei minime la 2000 de lei, a afirmat politiciana, notând că cele 3 miliarde de lei necesare pentru a majora pensia minimă la 2000 de lei vor fi luaţi din lichidarea schemelor de corupţie în întreprinderile de stat şi oprirea contrabandei: „Conform estimărilor procuraturii, doar la Metalferos, statul a fost furat de 1.2 miliarde de lei.”

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că majorarea pensiilor anual, în mod regulat, va fi posibilă şi în urma eliberării economiei din strânsoarea controalelor abuzive şi a monopolurilor. Totodată, prin atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă acasă se va contribui la creşterea fondului de pensii în Republica Moldova.