71 de ani de la primul val de deportări din Basarabia (revista presei)

Epoch Times România
13.06.2012

La 71 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia, puţinele victime care au rămas în viaţă deapănă amintiri sfâşietoare despre acel 13 iunie 1941 care i-au rupt de familii sau i-au lăsat fără avere, scrie Adevărul de miercuri.

'Ora 2.30 noaptea. Cele 1.315 de vagoane blestemate pentru vite aşteptau pe şine pentru a fi bucşite cu 29.839 de antisovietici din Basarabia şi Bucovina de Nord, în timp ce trimişii lui Stalin trezeau din somn familiile primarilor, învăţătorilor, membrilor de partide româneşti, proprietarilor, comercianţilor sau albgardiştilor. Urmau să le exileze într-un coşmar, printre străini', scrie cotidianul.

'Goana după note naşte analfabeţi', titrează Adevărul, revenind la multiplele cazuri de corupţie din această sesiune de bacalaureat. Autorul consideră că ministrul educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, este în faţa unei alternative: ori recunoaşte că nu poate gestiona forfota de la bacalaureat şi îşi dă demisia, ori decapitează toate comisiile raionale de examinare şi direcţiile din minister. 'După debandada de acum trebuie să zboare multe capete', susţine Adevărul.

Actuala stângă politică din Republica Moldova trebuie să dispară, este de părere Constantin Tănase de la Timpul. Potrivit editorialistului, în locul ei ar trebui să apară o stângă europeană democratică şi naţională, care să propună moldovenilor şi altceva decât apărarea limbii ruse şi a celor care nu doresc să înveţe limba oficială a Republicii Moldova.

Majorarea TVA la zahăr de la 8% la 20% este nemotivată, iar această decizie a autorităţilor ar putea duce la distrugerea acestei industrii, scrie ziarul de limbă rusă Panorama, care face referire la declaraţiile producătorilor de zahăr. Potrivit ziarului, guvernul intenţionează să introducă aceste majorări în proiectul legii de modificare a politicii bugetar-fiscale. Majorarea TVA va duce la creşterea importului, ceea ce va distruge această ramură a economiei autohtone, potrivit producătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor