54 de refugiaţi africani au murit în timp ce navigau spre Italia

Refugiaţi libieni la bordul unui vas după ce au fost salvaţi de paza de coastă tunisiană lângă Sfax, 5 iunie 2011
Refugiaţi libieni la bordul unui vas după ce au fost salvaţi de paza de coastă tunisiană lângă Sfax, 5 iunie 2011 (Hafidh / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
12.07.2012

Cincizeci şi patru de solicitanţi de azil au murit de deshidratare, după ce au plecat din Libia în încercarea de a ajunge în Italia, a declarat agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite.

A existat doar un singur supravieţuitor, un bărbat din Eritreea care a spus că barca a plecat din Libia la sfârşitul lunii iunie. El a fost descoperit pe coasta tunisiană, luni seara.

"Fac apel la toate navele de pe mare să fie în stare de alertă sporită pentru a observa migranţii şi refugiaţii care au nevoie de salvare în Marea Mediterană", a declarat Alexander T. Aleinikoff, care conduce agenţia ONU pentru refugiaţi. "Mediterana este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume şi este imperativ ca tradiţia, întotdeauna onorantă, de a salva pe orice are nevoie, să fie respectată."

Supravieţuitorul, care a fost găsit plutind deasupra unei canistre şi a rămăşiţelor bărcii de cauciuc dezumflate în cea mai mare parte, a declarat că mulţi dintre oameni, inclusiv el, au băut apă de mare după ce proviziile lor s-au epuizat. Cele mai multe dintre persoanele care au murit proveneau din Eritreea, o naţiune închisă şi represivă din Africa de Nord, care se învecinează la nord cu Etiopia.

"[Bărbatul] a declarat că problemele de pe barca au început imediat şi că, din păcate, nu le-a fost permis să ia cu ei nici măcar o sticlă de apă. Aşa că atunci când s-au pierdut şi călătoria a continuat, oamenii au început să se simtă rău şi au murit din cauza lipsei apei", a fost citată Laura Boldrini, o purtătoare de cuvânt a agenţiei ONU pentru refugiaţi, de agenţia de ştiri Adnkronos cu sediul în Italia.

Până în prezent, în 2012, agenţia pentru refugiaţi a relatat că minim 170 de persoane au murit încercând să navigheze din Libia către Europa. Circa 1.300 au reuşit să ajungă în Italia. Se pare că la momentul de faţă există o barcă ce transportă 50 de eritreeni şi somalezi prin Marea Mediterană către Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor