285 de cadre medicale infectate, 15 în stare gravă / Secretar de stat: "Au fost accidente epidemiologice"

Horaţiu Moldovan
Horaţiu Moldovan (Facebook)

Creşterea de la o zi la alta a numărului cadrelor medicale infectate este „îngrijorătoare, dar limitată”, a susţinut Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Declaraţia lui Moldovan vine în condiţiile în care 285 de cadre medicale sunt infectate. Dintre acestea, 15 sunt în stare gravă dar pot fi recuperate, a precizat Moldovan la Realitatea PLUS.

„Din păcate, au fost accidente epidemiologice în mai multe spitale din România, nu foarte multe, în trei, în care au fost medici contaminaţi şi care a scos din funcţiune un număr de specialişti. Totuşi, am reuşit să gestionăm aceste situaţii folosind alte cadre medicale din regiuni limitrofe prin transferul în zonele respective şi care au permis continuarea activităţii la un nivel optim.

(...) Avem un număr relativ mic de 15 (cadre medicale - n.r) care sunt în stare gravă, dar care sunt recuperabili, necesită terapie intensivă, ventilaţie mecanică, dar sunt recuperabili”, a precizat Moldovan la Realitatea PLUS.

Moldovan a mai precizat că medicii confirmaţi pozitiv cu COVID-19 în stare bună vor continua să lucreze.

„Medicii contacţi sunt în stare bună, ei au fost evaluaţi clinic, şi în spitalele covid pozitive aceştia pot continua să lucreze”, a declarat secretarul de stat.

Reamintim că, deşi datele oficiale indică 285 de cadre medicale infectate, printre medici şi asistente sunt temeri că mulţi alţii ar putea fi infectaţi dar nu au fost încă testaţi ca să se ştie exact care-i situaţia. Temerile medicilor au la bază faptul că dotările cu echipamente de protecţie au fost precare şi la fel şi instructajul de care au beneficiat (sau nu) unii dintre ei în materie de folosire a echipamentelor, protocoale de interacţiunile cu pacienţii etc.

De altfel, sunt spitale (Mioveni şi secţia ATI de la Orăştie) unde cadrele medicale au demisionat pur şi simplu, temându-se că viaţa le este pusă în pericol.