UNTRR: S-a pornit pe o pistă greşită în tentativa de reducere a evaziunii,prin blocarea de TIR-uri

Guvernul Ungureanu a pornit pe o pistă greşită în tentativa de a reduce evaziunea, prin blocarea camioanelor la Vama Giurgiu, a declarat, la The Money Channel, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Ion Lixandru.

Autorităţile au blocat mai bine de 1.000 de camioane la Vama Giurgiu, iar rezultatul a fost acela că la mărfuri de peste 100.000 de milioane de euro s-au găsit nereguli în valoare de doar 25.000 de euro

"Ce vină au cele 1.000 de camioane care stau acum blocate şi care creează şi o imagine incorectă? Îţi faci un corp de experţi. Nici nu trebuie atâtea persoane. Cu 10 oameni bine-pregătiţi faci mai mult decât dacă scoţi toţi inspectorii la controale. Ce să ia de la camioane, unde se găseşte marfă. Dacă vrea să fure, cu un computer faci orice documente îţi cere el. I le faci imediat", a precizat Ion Lixandru.

Statul ar trebui, mai degrabă, să facă inspecţii în pieţe sau la anumite firme suspecte, nu să blocheze pe toată lumea, mai afirmă Lixandru.

Pe de altă parte, directorul pe afaceri corporative al JTI, Gilda Lazăr, a menţionat că un domeniu vizat pentru reducerea evaziunii fiscale ar putea fi comerţul ilicit cu ţigări.

Ponderea comerţului ilicit s-a redus de la 36% în ianuarie 2010 la 13% în prima lună a acestui an, însă firmele şi, mai ales, statul pierd bani, în condiţiile în care 80% din preţul unui pachet de ţigări ajunge la buget.

"Vorbeam, la nivelul anului trecut, de pierderi de peste 1 miliard de euro. În momentul acesta, acest 13% s-ar traduce prin pierderi de circa 400 de milioane de euro, adică o cincime din suma indicată de premierul Ungureanu ca ţintă pentru acest an. Este vorba de pierderile la buget din neîncasarea taxelor pentru aceste produse", a spus Lazăr.

Aceasta estimează că un TIR cu ţigarete aduse ilegal în România poate aduce un profit din contrabandă de 1,5 milioane de euro.

Premierul Ungureanu cerea săptămâna trecută ca, în 60 de zile, acţiunile de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB, precizând că obiectivul combaterii evaziunii este unul de „siguranţă naţională”. Produsul Intern Brut este prognozat pentru acest an la 579,6 miliarde lei, ceea ce presupune ca într-un interval de două luni să fie vărsate la buget 8,6 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 2 miliarde euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie