Obama a prezentat Starea Uniunii cu gândul la campania electorală

Barack Obama ţine, în faţa congresmenilor americani, discursul anual despre Starea Uniunii la Capitol Hill, 24 ian 2012, Washington DC .
Barack Obama ţine, în faţa congresmenilor americani, discursul anual despre Starea Uniunii la Capitol Hill, 24 ian 2012, Washington DC . (Saul Loeb-Pool / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama a dat tonul campaniei pentru realegerea sa atacând inegalitatea sistemului de impozitare în cel de-al treilea discurs despre Starea Uniunii al mandatului său.

Obama a subliniat în faţa congresmenilor, în discursul transmis în direct la televiziune, importanţa unei economii care trebuie să funcţioneze pentru toată lumea şi a pledat din nou pentru o creştere a impozitelor în cazul celor bogaţi, un demers căruia republicanii se opun ferm.

"Putem construi o ţară în care unui număr tot mai mic de oameni le merge într-adevăr bine, în timp ce un număr tot mai mare de americani abia se descurcă", le-a spus Obama congresmenilor. "Sau putem avea o economie în care toată lumea primeşte tratament corect, toată lumea îşi plăteşte partea care i se cuvine şi toată lumea joacă după aceleaşi reguli. Miza nu o reprezintă nişte valori democrate sau republicane, ci nişte valori americane. Trebuie să le recâştigăm", a spus şeful Casei Albe.

Economia Statelor Unite este pe cale să-şi revină după recesiunea din anii 2007-2009, a afirmat Obama, deşi rata şomajului rămâne la 8,5%.

Discursul anual despre Starea Uniunii - unul dintre cele mai urmărite evenimente din politica americană - include în mod tradiţional directivele politice ale Casei Albe pentru următorul an. Discursul de marţi al lui Obama în faţa unui Congres în care o cameră, cea a Reprezentanţilor, este dominată de republicani a ţinut cont de faptul că este un an electoral, iar în noiembrie actualul preşedinte va căuta să obţină un nou mandat de patru ani la Casa Albă, comentează BBC.

"Intenţionez să mă folosesc de dreptul de veto şi mă voi opune oricărui efort de a ne reîntoarce la aceleaşi politici care au adus în prim-plan această criză economică", i-a avertizat el pe rivalii republicani.

Obama a pledat din nou pentru "regula Buffet" - un principiu în virtutea căruia milionarii nu trebuie să plătească impozite mai mici decât muncitorii obişnuiţi. Numele regulii vine de la investitorul milionar Warren Buffet, celebru pentru faptul că s-a plâns că secretara sa are o rată de impozitare mai mare decât a sa. Secretara lui Buffet, Debbie Bosanek, a urmărit discursul preşedintelui despre Starea Uniunii împreună cu prima doamnă, Michelle Obama, din galeria Congresului.

Ideea este ca în cazul celor care câştigă sub 250.000 de euro să nu existe o creştere a impozitării. "Dacă faci peste un milion de euro pe an, atunci n-ar trebui să plăteşti impozite mai mici de 30%", a declarat Obama. "A cere unui milionar să plătească cel puţin la fel de mult ca secretara sa, pentru majoritatea americanilor, ar fi o chestiune de bun-simţ", a spus preşedintele.

Republicanii au respins constant apelurile lui Obama de a institui impozite mai mari pentru cei bogaţi şi îl acuză că vrea să fie reales exploatând diferenţele de clasă.

Preşedintele propune şi o reformă fiscală care să facă mai puţin atractivă pentru companiile americane delocalizarea peste Ocean. Şeful Casei Albe le ceruse de curând companiilor americane "să se întoarcă acasă".

Guvernatorul de Indiana, Mitch Daniels, a prezentat răspunsul Partidului Republican la discursul lui Obama şi a spus că "nicio caracteristică a preşedinţiei Obama nu a fost mai nefericită decât eforturile sale constante de a diviza, de a câştiga de partea sa pe unii americani lăsându-i la o parte pe alţii".

Totuşi, discursul lui Obama a fost construit pentru a-i aduce avantaje în cursa electorală preşedintelui democrat, după ce luni de zile atenţia s-a concentrat pe competiţia prin care republicanii îl caută pe cel mai bun candidat pentru a-i face faţă actualului preşedinte la alegerile din toamnă. Iar chestiunea impozitării rămâne de actualitate şi în tabăra republicană. Marţi, unul dintre favoriţii cursei, Mitt Romney, a fost forţat, prin presiunea politică a rivalilor, să-şi prezinte public situaţia impozitelor plătite. Actele au dovedit că milionarul Romney a câştigat în 2010 aproape 22 de milioane de dolari şi a plătit taxe de 14%, o rată a impozitării mult mai mică decât a majorităţii americanilor.

Anticipând că acesta este punctul slab în care va fi atacat, fostul guvernator de Massachusetts a spus că "adevărata stare a Uniunii" este şomajul mare şi numărul record de falimente.

Obama îşi va promova în zilele următoare ideile din discurs în cinci state-cheie pentru realegerea sa: Iowa, Arizona, Nevada, Colorado şi Michigan.

Sondajele de opinie arată că se situează la sub 50%, majoritatea americanilor dezaprobând modul în care s-a ocupat de economie. Peste 13 milioane de americani nu au slujbe, iar datoria guvernamentală a ajuns la un nivel record de 15.200 de miliarde de dolari, faţă de 10.600 de miliarde de dolari când a venit la Casa Albă. Totuşi, sondajele mai arată că în prezent Congresul este sub popularitatea lui Obama, mulţi învinovăţindu-i pe republicani pentru blocajele de la Washington. Războiul dintre partide la Capitol Hill au adus guvernul federal în pragul incapacităţii de plată de trei ori anul trecut.

A existat, totuşi, un moment în cursul ceremoniei de marţi de prezentare a Stării Uniunii în care rivalităţile politice au fost lăsate deoparte - reprezentanta democrată Gabrielle Giffords, care a fost împuşcată de un dezechilibrat mintal în Arizona, în urmă cu aproape un an, a asistat la discursul preşedintelui în ultima sa săptămână pe care şi-o petrece la Congres. Ea a anunţat că se va retrage, pentru a se concentra pe recuperare. Marţi, a primit ovaţii din partea colegilor, iar preşedintele a îmbrăţişat-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe