Premierul E.Boc: Prin comasarea alegerilor evităm derapajele electorale în 2012 şi periclitarea situaţiei financiare a ţării

Emil Boc.
Emil Boc. (www.gov.ro)

Guvernul a decis asumarea răspunderii pe proiectul de lege privind comasarea în 2012 a datei alegerilor parlamentare şi cele locale deoarece anul viitor este unul foarte dificil din punct de vedere economic şi trebuie evitate orice derapaje cu caracter electoral care pot periclita situaţia financiară a ţării, a declarat luni premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Guvernului.

"Anul 2012 este un an economic dificil, un an în care trebuie să asigurăm consolidarea economică a României şi să evităm orice derapaje cu caracter electoral care pot periclita în ceea situaţia financiară a ţării. Ştim bine că perioadele de campanie electorală sunt perioade în care lumea este mai puţin atentă la ceea ce înseamnă consolidarea economică şi mai mult tentată la practici şi promisiuni populiste şi electorale. Dorim ca în 2012, repet, un an extrem de dificil în contextul crizei economice internaţionale, să avem mai puţină dezbatere care să producă instabilitate şi să avem un an în care să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă pentru a putea consolida creşterea economică", a argumentat premierul Boc.

Totodată, el a arătat că participarea electoratului la vot este mai bună în cazul comasării alegerilor şi nu trebuie ignorat şi faptul că se face o economie bugetară "de cel puţin 20 milioane de euro".

De asemenea, şeful Guvernului a evidenţiat că practica unor alegeri comasate în diverse forme a mai existat în România. "Ne amintim faptul că până în 2004 alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale aveau loc la aceeaşi dată. În 2007 şi în 2009, odată cu alegerile europarlamentare s-au organizat referendumuri pentru votul uninominal sau pentru parlament unicameral. Vă reamintesc, de asemenea, faptul că în anul 1997 alegerile locale trebuiau în mod normal să se desfăşoare în luna februarie, dar au fost desfăşurate în luna iunie printr-o simplă hotărâre de guvern decisă de guvernul de la acea dată. Până în 2004 aveau loc la aceeaşi dată", a amintit primul-ministru.

Întrebat de ce s-a ales procedura angajării răspunderii Guvernului în privinţa promovării acestui proiect de lege, el a afirmat că "e vorba de o procedură constituţională care respectă voinţa Legislativului, care are ocazia să se manifeste potrivit prevederilor Constituţionale".

Data desfăşurării alegerilor va fi stabilită, conform proiectului, prin Hotărâre de Guvern. "Această dată trebuie odată stabilită şi cunoscută pentru că Parlamentul îşi încheie sesiunea la sfârşitul lunii decembrie şi îşi reia activitatea doar în luna februarie. Din acest punct de vedere, cred că acum în decembrie trebuie să se stabilească foarte clar şi să se ştie dacă se organizează sau nu alegeri comasate pentru că, repet, anul 2012 este un an dificil din foarte multe puncte de vedere", a susţinut primul-ministru.

El a mai precizat că va semna chiar luni la prânz proiectul de lege pentru a fi înaintat Parlamentului, iar calendarul derulării procedurii de asumare a răspunderii va fi stabilit de către Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.

De asemenea, primul-ministru a mai arătat că nu se teme de anunţul opoziţiei privind înaintarea moţiunii de cenzură în privinţa intenţiei Guvernului de comasare a alegerilor. "Depunerea unei moţiuni de cenzură este o procedură constituţională în cadrul procedurii de asumare a răspunderii. Nu m-aş fi aflat aici dacă aş fi avut vreo temere de vreo moţiune de cenzură", a mai spus premierul.

Liderii coaliţiei de guvernare au reiterat luni decizia ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe legile privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale în anul 2012, precum şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Liderii politici ai Coaliţiei au propus ca premierul să meargă joi în Parlament pentru angajarea răspunderii, însă decizia va fi luată de Birourile Permanente ale Legislativului. Astfel, până miercuri parlamentarii vor putea depune amendamente, iar Guvernul le va analiza şi va decide dacă le va include în proiectele finale, în şedinţa de miercuri a Executivului, iar joi premierul îşi va angaja răspunderea pe cele două texte, a precizat deputatul minorităţilor naţionale, Ovidiu Ganţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne