Am greşit cu excesul de capital străin în privatizarea băncilor, consideră Florin Pogonaru

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, consideră că aderarea la euro înseamnă aderarea la nişte "ţinte mişcătoare", fiind un pas riscant, mai ales după ce "am greşit cu excesul de capital străin în privatizarea băncilor".

"Aderarea la euro înseamnă aderarea la tinţe mişcătoare, acel 3% deficit şi 60% datorie publică vor arăta altfel pentru România decât pentru Germania. Pragurile pot fi ajustate în defavoarea noastră", a avertizat marţi Florin Pogonaru, apreciind că "trebuie să fim atenţi" în cadrul negocierilor privind implementarea măsurilor cuprinse în Acordul de Guvernanţă Fiscală adoptat la Consiliul European de Iarnă din 8 şi 9 decembrie.

Pogonaru a mai spus că riscăm să ne confruntăm cu un "sindrom Tnuva".

"Suntem într-un moment în care această piaţă, ca urmare a scăderii capacităţii de consum, începe sa fie părăsită de mulţi. Va fi în stare capitalul local să susţină în locul Tnuva 100 de fabrici locale de lapte?", a spus preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. El a adăugat că România trebuie să găsească o soluţie pentru a reforma sistemul ajutoarelor de stat în acest context.

"Am greşit cu excesul de capital străin în privatizarea băncilor, trebuie să fim atenţi în celelalte domenii în care putem ajunge în situaţii asemănătoare. Excesul de capital străin creează volatilităţi pe care nu ni le putem permite", a conchis Pogonaru, la conferinţa "Guvernanţa economică europeană: locul şi rolul politicilor publice", organizată marţi de Institutul European din România cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.