Practicanti Falun Gong vietnamezi condamnati la inchisoare intr-un proces de fatada in Hanoi
focus
Joi dimineata s-a finalizat in Hanoi procesul a doi radiodifuzori din Vietnam care au transmis pe unde scurte in China, ceea ce a atras furia regimului chinez. Ambii au fost gasiti vinovati in urma unui proces despre care martorii spun ca a fost un proces de fatada.
La ora 11 dimineata, Curtea Suprema a Poporului din Vietnam i-a condamnat pe Vu Duc Trung la trei ani inchisoare si pe Le Van Thanh la doi ani inchisoare, cu executarea efectiva a pedepselor. Avand in vedere ca cei doi au fost arestati pe durata procesului timp de peste 17 luni, Trung mai are de executat inca un an si sapte luni, iar Thanh sapte luni.
Trung si Thanh au fost gasiti vinovati de savarsirea infractiunii prevazute de articolul 226 din Codul penal, care interzice “transmiterea ilegala a informatiilor prin intermediul retelei de telecomunicatii”. Insa, aceasta acuzatie a fost de fapt un pretext pentru inceperea urmarii penale impotriva celor doi - pretext furnizat de relatiile tulburi dintre Vietnam si giganticul sau vecin din nord.
Atat Trung cat si Thanh sunt practicanti ai practicii spirituale Falun Gong (numita si Falun Dafa); cei doi au difuzat in China materiale descarcate din reteaua postului de radio Sound of Hope, aceste materiale continand programe care dezvaluie eforturile regimului chinez de a “eradica” Falun Gong in cadrul unei persecutii sangeroase ce dureaza de 12 ani.
Astfel cum se arata in actul de inculpare a celor doi, regimul chinez a descoperit aceste difuzari si pe data de 30 mai 2010 ambasada Chinei a trimis o nota Ministerului Securitatii Publice din Vietnam prin care facea referire in special la continutul materialelor Sound of Hope difuzate si cerea ca radiodifuzorii sa fie opriti. La 11 iunie 2010 Trung si Thanh au fost arestati.
Avocatul lor, Tran Dien Trien, a declarat ca articolul 226 nu isi gaseste aplicare in cazul transmisiunilor lui Trung si Thanh.
Potrivit lui Trien, cei doi ar putea fi acuzati cel mult in baza aliniatului 1 al art. 64 din Legea Postala si a Telecomunicatiilor, care interzice difuzarea fara a detine o licenta in acest sens. Aceasta contraventie administrativa se pedepseste cu amenda si confiscarea echipamentului, nu cu inchisoarea.
Trien a punctat faptul ca problema Falun Gong nu poate fi un motiv pentru cercetarea penala a celor doi in baza legii vietnameze.
“Nu exista nicio lege in Vietnam care sa interzica Falun Gong, asa cum nu exista nicio lege care interzice difuzarea de informatii despre Falun Gong”, a declarat Trien.
Un proces de fatada
Pedeapsa de trei ani inchisoare aplicata lui Trung reprezinta maximul prevazut de articolul 226.
Potrivit unei persoane care fusese citata ca martor in proces, familiile acuzatilor au fost intristate de sentintele primite de acestia insa nu au fost socate. Membrii familiilor celor doi au declarat ca fusesera informati inainte de proces cu privire la pedepsele care ar putea fi aplicate.
Potrivit martorului, Trien a depus la dosar documente si argumente care invalidau fiecare capat de acuzare al procurorilor.
Martorul si-a reamintit in special un moment al procesului in care, dupa ce procurorul a sustinut ca Falun Gong este ilegal in China, Trien a cerut sa se precizeze care lege din China interzice Falun Gong, moment la care procurorul a tacut, neputand preciza. De fapt, nu exista efectiv baze legale pentru persecutia impotriva Falun Gong in China.
Cand procurorul a afirmat ca difuzarea in China este ilegala, Trien i-a cerut sa precizeze ce lege din Vietnam interzice difuzarea in China, si din nou procurorul fost redus la tacere.
Un coleg de-al lui Trung, care a fost de asemenea citat in fata instantei, a redat intr-un mod similar in desfasurarea procesului.
Acesta considera ca infatisarile de dimineata au fost “ridicole”.
“Acesta nu este un proces” relateaza colegul. “Este un motiv de a arunca oamenii in inchisoare. Judecatorii nu au putut combate niciunul dintre argumentele aduse in aparare de catre Trien. Ei au dat pur si simplu sentinta.”
In cazul in care instanta a determinat de dinainte care vor fi pedepsele lui Trung si Thanh, procurorul s-a purtat ca si cand nu stia de aceasta.
El a cerut in cazul lui Trung o reducere a pedepsei fata de cea prevazuta de codul penal intrucat acesta nu avea antecedente penale, iar declaratiile date de dansul erau sincere.
Sprijin
Trung si Thanh au primit sprijin atat din Vietnam cat si din intreaga lume, sprijin care a parut uneori sa descurajeze guvernul vietnamez.
Joi dimineata au fost puse bariere in jurul cladirii instantei iar traficul pe strazile din jurul cladirii a fost restrictionat. Potrivit unei surse care a luat parte la proces, au fost prezenti membrii familiilor lui Trung si Thanh, un numar de oficiali vietnamezi si presa care fusese aprobata anterior de instanta.
Afara, la aproximativ 300 de metri de cladirea instantei, un grup de aproximativ 30 de practicanti Falun Gong s-au strans la ora 8 dimineata. Unii, imbracati in galben, au meditat, in timp ce altii au dat pliante trecatorilor.
Politisti in haine civile, care se aflau de la inceput la fata locului, au inceput sa-i bata pe cei care imparteau pliante. Cand practicantii au strigat la trecatori “Priviti, acesti banditi ne bat”, se pare ca trecatorii le-au strigat inapoi: “Nu sunt banditi. Sunt politisti.”
La ora 9 doua autobuze cu politisti in uniforma si in haine civile au ajuns la fata locului. Intregul grup de practicanti a incercat sa plece, dar cu totii au fost impinsi in autobuze si dusi la centrul de detentie Loc Ha, la 16 km nord de Hanoi.
****
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale in materia drepturilor omului, Falun Gong (sau Falun Dafa) reprezinta unul dintre cele mai aspru persecutate grupari din China actuala, alaturi de budistii tibetani, populatia uigura, crestinii catolici, jurnalisti, aparatorii drepturilor omului etc. Conform membrilor miscarii Falun Gong, cat si rapoartelor internationale, inca de la inceputul persecutiei la 20 iulie 1999, guvernul chinez a incercat prin diferite mijloace sa influenteze, mergand pana la amenintare si intimidare, guvernele lumii, instigand la ura impotriva Falun Gong. In prezent persecutia impotriva Falun Gong (o scoala pasnica ce presupune practicarea a cinci exercitii lente si urmarea unui cod moral inalt bazat pe principiul Adevar-Compasiune-Toleranta) s-a transformat in China intr-un genocid, fiind documentate peste 100 de metode de tortura aplicate practicantilor Falun Gong in inchisorile comuniste chineze. In episod macabru al genocidului este recoltarea de organe pe viu de la practicantii de Falun Gong; organele recoltate sunt vandute pe piata neagra a transplanturilor la preturi usturatoare. Comunitatea internationala a cerut in repetate randuri pana in prezent oprirea genocidului inuman si a acordat numeroase diplome si proclamatii de sustinere practicantilor din afara Chinei.