Protestatari Falun Gong din Vietnam batuti si arestati de politie

Aderenti Falun Gong in meditatie la sosirea unei dube a politiei. In scurt timp grupul a fost tratat cu violenta si bagat in dube de catre politia vitenameza.
Aderenti Falun Gong in meditatie la sosirea unei dube a politiei. In scurt timp grupul a fost tratat cu violenta si bagat in dube de catre politia vitenameza. (The Epoch Times)
Matthew Robertson
10.11.2011

Un martor ocular din Vietnam a descris cum, in 8 noiembrie 2011, politistii in civili i-au batut si tarat pe cei 50 de practicanti Falun Gong care meditau pe trotuarul de langa ambasada Chinei din Hanoi. Ei se aflau acolo pentru a protesta impotriva detentiei si a procesului iminent al altor doi practicanti, Vu Duc Trung si Le Van Thanh.

"Ei au urmarit sa ii bata mai ales pe practicantii care incercau sa faca poze", a scris o martora oculara intr-o nota catre The Epoch Times. Ea si-a reamintit cum politistii i-au apucat de par pe practicanti, i-au tarat prin zona sau chiar i-au lovit.

"Batausii (politistii) s-au adunat in jurul meu", a scris ea. "Cei din fata mea m-au lovit peste fata de cateva ori pana cand mi-au cazut ochelarii pe jos. Cei din spatele meu m-au lovit peste gat de cateva ori."

Incidentul a aparut dupa o seria de proteste legate de arestarea, cu peste 17 luni in urma, a unor vietnamezi, la presiunea regimului de la Beijing.

Vu Duc Trung si Le van Thanh, manageri, practicanti ai disciplinei spirituale Falun Gong, au maniat Partidul Comunist de la Beijing emitand in timpul liber stiri catre China, de pe un post clandestin stationat in Vietnam. Transmisiile apartineau postului de radio Sound of Hope, afiliat cu Epoch Times, adesea critic fata de regimul comunist de la Beijing.

Vesnica problema Falun Gong a Chinei

in special ingrijoratoare pentru oficialii de la Beijing sunt informatiile despre Falun Gong transmise de Sound of Hope. Miscarea spirituala, cunoscuta si sub numele de Falun Dafa, a aparut in China in 1992 si se bazeaza pe exercitii energetice (qigong, taichi). Spre deosebire de multe scoli de qigong, Falun Gong are un cod moral care recomanda virtutile si care se axeaza pe valorile Adevar Compasiune Toleranta. Disciplina a fost brusc interzisa de liderii comunisti in 1999, dupa ce a fost incurajata de oficialitati timp de 4 ani pentru beneficiile aduse sanatatii practicantilor.

Deoarece interdictia impusa nu a reusit sa scada popularitatea miscarii, Partidul Comunist Chinez a inceput in iulie 1999 sa persecute brutal aderentii miscarii in China si sa interzica orice referire la Falun Gong. Campania a facut pana in prezent milioane de victime, supuse torturilor si altor tratamente abuzive in inchisorile comuniste. In 2006, o ancheta internationala condusa de David Kigour si David Matas, a stabilit ca regimul chinez a creat un program de recoltare fortata de organe de la practicantii Falun Gong aflati in detentie in lagarele de munca.

Vietnamul cedeaza la presiunea Chinei

Vietnamul, ca si toate celelalte tari, nu a avut nicio problema cu practicantii Falun Gong, din cauza caracterului pasnic a acestora si a moralitatii lor ridicate.

Insa din 2006, la presiunea chinei, Vietnamul socialist, care are o politica de persecutare a calugarilor budisti, a inceput sa restrictioneze libertatile aderentilor Falun Gong.

Marti, practicantii Falun Gong s-au strans in fata ambasadei chineze pentru a protesta fata de presiunea pe care Beijing-ul o exercita asupra guvernului vietnamez si in special pentru procesul celor doi arestati. Cei doi sunt tinuti inchisi de peste un an si jumatate, desi se fac vinovati de emisie fara licenta, pentru care legea prevede o amenda si confiscarea statiei de emisie.

Procesul lor, considerat o farsa de analisti, a fost amanat de doua ori, la presiune internationala. Vu Duc Trung si Le van Thanh sunt acuzati de o lege aparuta cu un an in urma si aplicata retroactiv.

Violentele de marti au aparut in urma faptului ca practicantii Falun Gong au inceput sa se adune in tacere langa Ambasada Chinei din Hanoi, la 8:30 am. Dupa aproape 20 de minute a aparut politia si a incercat sa imprastie grupul, aruncand apa murdara si deseuri menajere peste aderenti, care insa au raman nemiscati.

Pana la 9:20 am au ajuns doua autobuze ale politiei. Conform martorei, care a reusit sa scape de capturare, practicantii care stateau jos au fost ridicati si impinsi in autobuze si dusi pe un mic stadion de pe strada Hoang Dieu 19, din apropiere.

Martorei i s-a declarat mai tarziu ca persoanele arestate au fost duse la centrul de detentie Loc Ha din Dong Anh, situat la 16 km de Hanoi.

In 8 noiembrie Trung si Thanh erau programati sa apara la tribunal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor