Doi vietnamezi care emiteau pe unde radio pentru a-i ajuta pe chinezi vor fi judecati

Proteste in fata consulatului vietnamez din San Francisco, cerand sprijin pentru militantii Vu Duc Trung  siLe Van Thanh.
Proteste in fata consulatului vietnamez din San Francisco, cerand sprijin pentru militantii Vu Duc Trung siLe Van Thanh. (Jan Jekielek/The Epoch Times)

La consulatul vietnamez din San Francisco a avut loc un protest pe 3 octombrie, pentru eliberarea echipei de emisie prin radio formata din Vu Duc Trung si Le Van Thanh, care sunt retinuti in arest la Hanoi.

Cazul a mocnit in Vietnam timp de 17 luni: prea sensibil sa fie judecat si prea sensibil sa fie anulat, a fost amanat de doua ori. Doi practicanti Falun Gong care au emis pe unde radio scurte in China sunt programati sa fie judecat in Hanoi joi dimineata la 8:30, dar probabil nu vor avea sansa sa isi spuna povestea.

Vu Duc Trung si cumnatul sau Le Van Thanh au fost arestati pe 11 iunie 2010 pentru incalcarea administrativa a normelor de folosire a echipamentelor de emisie fara permis si acuzatia penala de "transmitere ilegala de informatii in reteaua de telecomunicatii". De atunci au petrecut tot timpul in inchisoarea din Hanoi.

Acuzatiile sunt un pretext. Procesul celor doi este o problema de stat, un compromis al Vietnamului in fata vecinului urias din nord, China, cu care are dispute asupra teritoriilor de la granita comuna si din Marea Chinei de Sud, precum si asupra drepturilor de navigare, pescuit si minerit; in acelasi timp, Vietamul se bazeaza pe China pentru investitii de sute de milioane de dolari pe an.

Acuzatia oficiala, care a putut fi obtinuta in copie de The Epoch Times, arata clar latura politica a urmaririi in justitie. Acuzarea citeaza o scrisoare din 30 mai 2010 a Ambasadei Chinei catre Ministerul Vietnamez de Siguranta Publica. In scrisoare se afirma ca Republica Populara Chineza a descoperit emisii de radio cu continut de drepturile omului ale"Sound of Hope" care intra in China din Vietnam si a sugerat un "efort comun" pentru oprirea activitatilor Falun Gong in Vietnam.

Indelung amanatul proces este o treapta dintr-un conflict mult mai mare. Partidul Comunist Chinez a incercat sa "elimine" practica spirituala Falun Gong incepand din iulie 1999, dar aderentii Falun Gong au cautat printr-un act de rezistenta morala sa aduca la cunostinta oamenilor din China minciunile si violenta folosite impotriva Falun Gong, practicantii cautand sa arate actele ilegale comise de PCC si persecutarea practicii Falun Gong

Trung, de 31 de ani, fondatorul unei companii de web-hosting de succes din Hanoi, si Thanh, de 36 de ani, sofer de taxi, si-au unit eforturile in aceasta campanie pasnica de rezistenta.

Falun Gong

Trung a fost initiatorul acestei actiuni. Cu toate ca este destul de serios, in poze el apare mereu cu un zambet putin capricios, de parca rade de o gluma numai de el stiuta. Practicatii Falun Gong din Vietnam afirma despre el ca este foarte convingator.

Trung a descoperit Falun Gong in 2007 cautand pe web. Dupa ce a citit cartea de baza a practicii, Zhuan Falun, a inceput sa urmeze invataturile bazate pe valorile universale de Adevar, Bunatate, Toleranta si sa practice meditatia si exercitiile Falun Gong.

In mai 209 Trung a vorbit la o conferinta Falun Gong tinuta in Hanoi despre modul cum l-a schimbat Falun Gong. Pe timp de iarna el avea de obicei bronsita cronica pentru care lua cantitati mari de antibiotice. La fel ca si la alte mii de practicanti, bronsita sa a disparut fara medicamente.

Cu toate ca avea o sotie si copii mici, el petrecea mult timp la calculator jucand jocuri, ignorandu-si familia. Uneori era iritabil si vorbea dur. Dupa ce a invatat Falun Gong, sotia lui a constatat ca s-a schimbat "la 180 de grade", facand acest lucru cunoscut rudelor. Trung afirma ca de cand a inceput sa practice Falun Gong s-a uitat in interior, a cautat sa isi elimine egoismul si sa devina o persoana buna in societate.

Trung a prezentat Falun Gong cumnatului sau Thanh, care s-a schimbat si el foarte mult. Thanh era deseori arestat din cauza consumului de droguri. Dupa ce a inceput sa practice Falun Gong, a renuntat la droguri. Practicantii din Vietnam il descriu drept o persoana cu compasiune, gentila si timida.

Bucuroase de schimbarile celor doi barbati, familiile lor i-au sustinut in practica Falun Gong.

Dorind sa ajute

Compasiunea lui Trung pentru practicantii din China a dus la ideea de a transmite informatii pe unde scurte radio.

Vinh Vo, un programator din San Jose, California, este mentionat in acuzare drept unul din cei responsabili pentru emisiile in China.

"Cand Trung statea la calculator si citea site-ul Clearwisdom (un site al Falun Gong) despre torturile si abuzurile suferite de practicantii din China", afirma Vo, "ii curgeau lacrimile pe fata."

Trung a fost socat de torturile inimaginabile la care sunt supusi practicantii Falun Gong din China si in mod special de recoltarea fortata de organe, corpurile acestora fiind arse apoi in cuptoare speciale. Si-a dat seama ca trebuie sa faca ceva pentru a transmite aceste inforamatii in China.

La inceputul lui 2009, Radio Erabaru din Indonezia, afiliata la Sound of Hope (SOH) care trimitea asemenea stiri in China era in pericol sa fie inchis de catre regimul chinez. Exemplul Radio Erabaru, care emite vorbitorilor de chineza de langa Singapore, i-a inspirat lui Trung ideea de emisie directa catre China.

"El dorea sa ajute oamenii din China sa inteleaga faptul ca stirile false le pot dauna", a declarat Vo. "Dorea sa faca cunoscuta persecutia impotriva Falun Gong si sa ajute la usurarea presiunii asupra practicantilor de acolo".

Reteaua de radio SOH a pus la dispozitie continutul pe care il dorea Trung - programele sale ofereau o relatare necenzurata a evenimentelor din China, informatii despre abuzurile referitoare la drepturile omului, coruptie, proteste si persecutia impotriva Falun Gong. Mai mult, continutul era gratis de downloadat.

Trung l-a cunoscut pe Vo online, iar Vo lucrase mai inainte pentru Sound of Hope in limba vietnameza. Trung l-a invitat pe Vo sa vina in Vietnam.

Vo a participat la conferinta din mai 2009 din Hanoi si apoi a petrecut doua saptamani la ferma socrului lui Trung la 20 de km nord-vest de Hanoi ajutandu-l pe Trung sa infiinteze statia de radio.

Emiterea

Lucrul nu a mers lin la inceput. Ei au ridicat un paratrasnet, insa un fulger a lovit transformatorul de langa paratrasnet, arzand toate circuitele electrice din interiorul casei.

Ei au perseverat, iar Trung a invatat cum sa lucreze cu echipamentele. Au lucrat astfel incat sa poata controla programarea de pe laptop. In timp ce se afla in Hanoi, el putea incarca si emite programe.

Mai tarziu, Trung si Thanh au instalat doua seturi de echipamente de emisie in casa lui Thanh, unde Thanh putea sa le inchida in caz de furtuna.

Vietnam este pozitionat pe teren mai inalt fata de China, ceea ce este avantajos pentru emisiile pe unde scurte. Semnalul de la statia lor putea ajunge pana la Beijing, la 2200 km spre nord.

Undele scurte, cand sunt comparate cu AM, FM, TV, radio prin satelit si internet, par sa fie o tehnologie invechita. Dar in zonele rurale din China este singurul care este folosit.

Fermierii saraci nu au acces la internet si nu isi pot permite sa cumpere un televizor, ca sa nu mai spunem de antena de satelit. Dar isi pot permite un radio pe unde scurte, care are avantajul de a fi portabil.

Regimul chinez cenzureaza informatiile. SOH, care are afiliati in diferite parti din jurul Chinei, a aflat de la experti ca costurile si efortul de bruiere a emisiilor SOH inspre China este fara precedent.

Software-ul lui Trung i-a permis sa afle daca semnalul sau este bruiat, iar dintr-un buton putea schimba frecventele. Dar el si Thanh nu puteau fi siguri daca ii asculta cineva din China.

Raspunsul

Trung si Thanh au cheltuit foarte multi bani si au depus eforuri , insa nu erau siguri daca puteau fi ascultati. Dezamagiti, au oprit emisia pentru o saptamana.

Inainte sa se incheie saptamana, au primit mailuri de la un afiliat SOH din Taiwan. Ascultatorii doreau sa stie ce s-a intamplat cu emisia lui Trung si Thanh. Cei doi au pornit din nou emisia.

Allen Zeng, purtatorul de cuvant al SOH, a dat exemple de raspunsuri tipice care ajung zilnic din China continentala.

Un sat a scris o scrisoare colectiva prin care spuneau ca au fost incurajati de faptul ca SOH a raportat despre cazul lor, iar acum intregul sat se aduna sa asculte emisiile SOH.

Un ascultator a scris ca SOH "este sunetul adevaratei sperante pentru toate fiintele din interiorul zidurilor de fier ale Chinei continentale".

Altcineva a scris "Reevaluarea cunoasterii, adevarului, sanatatii mentale, demnitatii umane si moralitatii sunt lucruri pe care trebuie sa le faca fiecare persoana din China, iar ascultarea programelor voastre este un mod eficient de a face aceasta".

Arestul si procesul

Trung si Thanh au tratat proiectul lor confidential. Vo, un prieten din Vietnam si alti doi practicanti din Taiwan stiau despre proiect. Familiile lor stiau despre echipamente, dar nu cunosteau detalii.

Cei doi nu se asteptau sa fie arestati. Vo a lucrat cu ei cercetand legile internationale si vietnameze. "Nu exista nicio lege care sa stipuleze ca este ilegal sa emiti peste granita", afirma Vo. "Am cercetat cateva luni pentru a fi siguri ca nu am scapat nimic."

Dar in dupa-amiaza zilei de 11 iunie 2010, politia a aparut la biroul lui Trung, l-au pus catuse in fata angajatilor lui si l-au luat, fara sa spuna unde il duc, producand panica in familia sa. Thanh a fost luat de acasa. De atunci au ramas in inchisoare.

Freedom House si Reporteri fara Frontiere au condamnat procesul lui Trung si Thanh, iar Ambasada SUA a monitorizat cazul, iar cateva ziare internationale au raportat despre acest caz.

Vietnam s-a ferit de atentia internationala, prima data programand procesul pe 8 aprilie, apoi pe 6 octombrie, iar apoi pe 10 noiembrie.

Avocatul lui Trung, Tranh Dinh Trien, l-a vazut pe Trung de trei sau patru ori in lunga sa detentie. Trien raporteaza ca Trung este sanatos si binedispus. Trung crede in convingerle lui si Thanh considera ca emisiile erau apreciate si necesare poporului chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe