O nouă HG clarifică responsabilităţile verificării proiectelor cu bani europeni
Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a adoptat un act normativ care stabileşte cu mai mare claritate atribuţiile diverselor instituţii în verificarea corectitudinii licitaţiilor de achiziţii publice pe proiectele cu bani veniţi de la Uniunea Europeană.
În funcţie de etapa în care se află proiectul, anumite instituţii au un grad mai mare de responsabilitate, însă regula de bază este că autorităţilor de management le revine responsabilitatea globală a gestionării şi implementării fondurilor europene. "Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice are atribuţii pe control prealabil al licitaţiilor, anume anunţul şi documentaţia licitaţiilor se verifică în prealabil de către ANRMAP. După ce începe licitaţia, intră în acţiune UCEVAP care are atribuţii pe parcursul derulării licitaţiei. După încheierea contractului, autoritatea de management este responsabilă direct de implementarea contractului. În cadrul acestor etape, autoritatea de management poate face verificări în orice etapă. Nu în ultimul rând, autoritatea de verificare şi plăţi, cea care primeşte facturi care urmează să vertifice facturile poate, prin sondaj, să efectueze anumite verificări sau poate solicita autorităţilor de management documente suplimentare", a explicat Emil Boc.
Totodată, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 50 de posturi a schemei de personal la ANRMAP, pe lângă cei 146 de angajaţi cât are acum, astfel încât instituţia să-şi poată îndeplini noile atribuţii. Nu va fi vorba de angajări, ci de transferi. "Suplimentarea se face prin transfer de la alte ministere din direcţiile de achiziţii publice din alte ministere sau alte autorităţi. Ele vor fi plătite conform girlei ANRMAP", a declarat preşedintele acestei instituţii, Cristina Trăilă.