200.000 de persoane evacuate în India înaintea sosirii super-ciclonului Phailin


India: Transferul populaţiei în adăposturi de urgenţă pentru sosirea super-ciclonului Phailin.
India: Transferul populaţiei în adăposturi de urgenţă pentru sosirea super-ciclonului Phailin. (STRDEL / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.10.2013

Autorităţile din statele indiene Andhra Pradesh şi Orissa au lansat un plan de urgenţă pentru transferul a mai mult de 200.000 de oameni care locuiesc pe coastă anticipând sosirea de mâine a ciclonului Phailin, un ciclon definit de către Departamentul de Meteorologie indian "extrem de puternic", raportează mass-media din New Delhi.

Transferul populaţiei în adăposturi de urgenţă se referă la 140.000 de persoane din Andhra Pradesh şi 64.000 din Orissa. În mesajul adresat oamenilor de pe coasta Orissa, în ajunul sosirii ciclonului care va fi însoţit de vânturi de 210-220 de kilometri pe oră, guvernatorul Naveen Patnaik a cerut populaţiei să-şi "menţină calmul" pentru că "totul a fost aranjat pentru a ajuta populaţia".

Cu ajutorul autobuzelor şi camioanelor, protecţia civilă locală a transferat spre interiorul ţării 40.000 de oameni din 40 de sate din cinci raioane de pe coastă. La rândul său, ministrul pentru managementul dezastrelor, Surya Narayan Patraa spus că "cel puţin 100.000 de persoane vor fi duse de pe coastă într-un loc sigur. Nu se permite nimănui să rămână în colibe construite cu materiale proaste".

Între timp, oficialii din statul Andhra Pradesh, au declarat la televiziunea de ştiri Headlines Today că cel puţin 64.000 de persoane vor fi mutate din raioanele de pe coasta de nord spre interior, în adăposturile anticiclonice. Între timp Ministrul Apărării, A.K. Antony, a cerut forţelor armate să fie pregătite să intervină imediat, dacă este necesar, în Andhra Pradesh şi Orissa. Temerile cele mai mari sunt legate de faptul că ciclonul Phailin îşi va menţine toată puterea pe care o are în prezent şi acest lucru ar putea duce la repetarea dezastrului din 29 octombrie 1999 în care "super-ciclonul" a provocat cel puţin 7.000 de decese în Orissa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor