2 TB de date şi emailuri ale administraţiei Clinton aparent furaţi din Arhivele Naţionale ale SUA

Un email al Departamentului de Stat recent publicat arată că Hillary Clinton a fost informată în aprilie 2009 de un furt masiv de date ce din arhivele Casei Albe în timpul fostului preşedinte Bill Clinton.
Bill şi Hillary Clinton.
Bill şi Hillary Clinton. (Captură Foto)

În 13 aprilie 2009, Cheryl Mills, avocata lui Clinton, a informat-o pe Hillary prin email, la scurt timp după ce aceasta depusese jurământul în funcţia de secretar de stat, că Arhivele Naţionale nu puteau găsi un hard disk cu o capacitate de doi terabiţi (TB).

Hard drive-ul conţinea informaţii din timpul administraţiei fostului preşedinte Bill Clinton.

Emailul a fost extras dintre fişierele Departamentului de Stat şi a fost făcut public joi ca parte a unei campanii de publicare de emailuri recuperate ce fuseseră anterior şterse de pe serverul privat de email utilizat de Hillary Clinton în timp ce era secretar de stat.

Emailul susţinea că Arhivele Naţionale americane (National Archives) au avut un duplicat al hard drive-ului şi că l-au examinat pentru a afla ce fel de informaţii au fost furate. Hard drive-ul a fost furat sau rătăcit în perioada 30 ianuarie 2009 - 24 martie 2009.

Eventualele date pierdute erau importante, dar numai trei documente au fost secrete. S-ar putea ca datele de securitate socială şi datele de naştere să fi fost furate de hoţi. De asemenea, s-ar putea să fi fost furate şi unele informaţii politice.

“Doi terabiţi reprezintă o cantitate foarte foarte mare de date; s-ar putea ca drive-ul să conţină o gamă variată de memorandumuri, emailuri şi alte documente electronice ale Casei Albe din timpul lui Bill Clinton”, a scris Blake Roberts, consilier adjunct al Casei Albe sub preşedintele Barack Obama. “Toate materialele sunt nesecrete, cu excepţia a trei documente pe care Bill Leary le-a examinat şi nu consideră că reprezintă un risc semnificativ”.

Totuşi, incidentul în sine este serios.

“Pe baza analizei sale, NARA (National Archives) consideră că hard drive-ul conţine şi alte materiale sensibile, inclusiv: există o probabilitate de cel puţin 50% ca informaţiile personale (inclusiv data naşterii şi numărul de securitate socială) ale tuturor persoanelor incluse în Biroul de Personal Prezidenţial [al preşedintelui Bill Clinton] să se fi aflat pe hard drive-ul pierdut”, a scris Roberts. “Există o probabilitate de 90% ca informaţiile personale ale întregului personal al Casei Albe întimpul lui Bill Clinton să se fi aflat pe hard drive-ul pierdut. Există o şansă de 100% ca o parte din aceste informaţii să se fi aflat pe hard drive-ul pierdut”.

Cele trei documente secrete au fost scrise de Lael Brainard, pe atunci nominalizat principal pentru Departamentul Trezoreriei, a scris Roberts.

“Este aproape sigur faptul că există documente privind mulţi alţi oficiali ai Casei Albe”, a susţinut el.

Inspectorul general al Arhivelor Naţionale a investigat furtul, iar emailurile ulterioare publicate de Departamentul de Stat nu au indicat dacă guvernul federal a găsit vreodată hard drive-ul respectiv.

Nu este clar de ce hard drive-ul a fost furat la 8 ani după ce Bill Clinton a părăsit Casa Albă şi la începutul unei noi administraţii democrate care a inclus-o pe soţia sa, Hillary Clinton, în funcţia de secretar de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe