2 martie - Ziua Memoriei eroilor cazuti in razboiul Transnistrian

Femei din Tiraspol, orasul principal al auto-proclamatei republici Transnistrene, ocupa transee langa linia frontului la Cosnita, 24 aprilie 1992, in timpul conflictului transnistrean (MICHAEL EVSTAFIEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.03.2011

Astazi, 02 martie 2011 sunt comemorati eroii cazuti in razboiul de pe Nistru. Acum 19 ani a inceput conflictul armat, si ziua de 02 martie a fost proclamata de catre Parlamentul moldovean Ziua Memoriei eroilor cazuti in razboiul Transnistrian.

Cu aceasta ocazie, in Chisinau si in R. Moldova se vor desfasura mai multe actiuni comemorative. Astfel in fiecare raion se vor organiza mitinguri oficiale, slujbe bisericesti in memoria celor cazuti pentru integritatea si suveranitatea tarii, iar veteranilor de razboi li se vor acorda premii, diplome.

Manevrele de culise ale Rusiei abia iesite din tiparul comunist, trecerea la alfabetul latin, refuzul autoritatilor de la Chisinau de a oficializa limba rusa si tendinta unirii Moldovei cu Romania au fost cateva dintre premizele conflictului transnistrean.

Astfel in septembrie 1990, Tiraspolul si-a proclamat independenta, iar doi ani mai tarziu a inceput razboiul. Efectivele garzii transnistrene si unitatile de cazaci au atacat postul de politie din Dubasari. Pentru ca in acea perioada Moldovei nu ii fusese permis sa aibe armata proprie (Armata Rosie fiind instrumentul de convingere al fostei URSS), autoritatile de la Chisinau au ripostat cu trupe de politisti. De cealalta parte, au luptat cazaci, voluntari rusi si ucraineni.

Pana in prezent nu a fost stabilit numarul exact al victimelor. Iar potrivit unor date estimative, s-a estimat ca in timpul conflictului au murit aproximativ 300 de combatanti moldoveni, inca 400 de civili din dreapta Nistrului si peste 800 de transnistreni, inclusiv militari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor