10 "eroi" romani, 10 documentare Discovery, 1 mare castigator

Epoch Times România
13.06.2011
Discovery a prezentat la TIFF cele 10 documentare de scurtmetraj despre 10 “eroi” romani, identificati in cadrul campaniei Oricine poate fi erou, pe baza propunerilor trimise de public pe Facebook. In urma voturilor primite pe pagina de Facebook Discovery Romania si in urma jurizarii de la TIFF, cea mai buna poveste a fost considerata cea a eroului Laurentiu Serban.

Cea care l-a propus pe Laurentiu drept erou Discovery, Anca Gradinaru, a fost desemnata marea castigatoare a campaniei Oricine poate fi erou si a primit premiul Discovery in valoare de 3000 de euro.

Toate cele 10 documentare de scurtmetraj vor fi difuzate pe Discovery Channel in perioada 17 iunie - 30 august, anul curent. Acestea au durata de 3 minute si sunt filmate full HD. Ele spun povestile unor oameni care sunt caracterizati de spirit de aventura, curaj sa-si traiasca visele si sa-si urmeze pasiunile, romani care au devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru altii.

Realizata in colaborare cu casa de productie romaneasca La Vita e Bella Production, productia scurtmetrajelor a durat 6 saptamani si i-a implicat in mod activ atat pe „eroi” cat si pe cei care i-au propus.

Iata mai jos povestile celor zece „eroi Discovery”, de la pasionati de sporturi extreme, la aventurieri incurabili si cercetatori inediti:

1. Laurentiu Serban – Supravietuitor extrem

Sustinator: Anca Gradinaru

Laurentiu Serban (32) isi traieste viata din plin - zboara cu parapanta, merge pe o motocicleta de viteza si isi construieste singur orice, de la un motor la o poarta. Dupa un accident suferit in Afganistan in urma caruia si-a pierdut un picior, Laurentiu a adoptat un stil de viata unic, traind fiecare clipa la intensitate maxima.

2. Andrei Cemortan – Colectionarul de istorie

Sustinator: Dragos Giurgiu

Andrei Cemortan (40) este pasionat de istoria celor doua Razboaie Mondiale, reusind sa "descompuna" fenomenul istoric intr-o multitudine de fatete. Andrei descopera si cerceteaza amanuntit locuri despre care istoria scrisa vorbeste prea putin, urmareste destine de eroi necunoscuti, totul pentru a intelege si a impartasi celorlalti un altfel de adevar istoric - acela privit din unghiul participantului efectiv la drama unui razboi.

3. Anton Duma – Acasa pe pamant

Sustinator: Adina Mimiliga

Antona Duma (44) a participat la expeditia cicloturistica “Descopera-te in necunoscut”, unul dintre cele mai lungi trasee pe care le-a strabatut – 18,430 de kilometri, prin 23 de tari din Europa. Expeditia a durat un an, din care Anton a pedalat 178 de zile. Chiar daca bugetul pe care l-a avut atunci cand a plecat a fost extrem de redus (200 de euro), Anton a reusit sa-si implineasca visul cu ajutorul comunitatilor de romani pe care le-a intalnit de-a lungul expeditiei.

4. Elena Miscodan – Aventurier incurabil

Sustinator: Elena Miscodan

Elena Miscodan (33) este un medic pasionat de sporturile extreme. A fost primul motociclist roman la Khardung La (5602 m altitudine), ulterior traversand si Patagonia pe motocicleta. Pasiunea pentru explorare a dus-o in cele mai indepartate colturi ale lumii: Marea Bariera de Corali, Cascada Victoria, Marele Canion. Atitudinea extrem de pozitiva despre viata si firea sa indrazneata au ajutat-o sa invinga pana si boala de care a aflat ca suferea la o varsta frageda: cancerul.

5. Florin Limbovici – Maestrul echilibrului

Sustinator: Luana Georgita

Florin Limbovici (34) este un pionier in miscare alternativa. Limbox, asa cum a fost poreclit de prieteni, este alpinist utilitar, instructor de escalada si slackline, un sport de echilibru, de concentrare si de coordonare a miscarilor. Pasionat de acest sport prea putin cunoscut in Romania, Florin a fost clasat in primii 8 la Cupa Mondiala de Slackline 2011, de la Munchen.

6. Mihai Patrascu – Un velier si trei generatii

Sustinator: Aurora Burducea

Mihai Patrascu (42) este director de imagine si capitanul velierului Allegro, o ambarcatiune “bricolata” manual chiar de tatal sau. Acesta este primul yacht romanesc care a castigat o regatta internationala – Odyssail 2006.

7. Oana Mirela Chachula – Chiropterolog

Sustinator: Demetra Garbasevschi

Oana Mirela Chacula (32) este biolog si este pasionata de aventura in stare pura, natura, alpinism, scufundari si fotografie. Pasiunile sale i-au aratat ca poate ajunge in locuri in care nimeni nu a mai fost vreodata, devenind un mic explorator pentru care coborarea intr-un aven, escaladarea unui horn sau trecerea unui pasaj inundat sunt obstacole pe care le inlatura cu usurinta.

8. Paul Dicu – 243 km

Sustinator: Luiza Irina Terente

Paul Dicu (42) scrie proza si poezie, canta la bass, este scanfandru la delfinariu, practica arte martiale si antreneaza pro-bono ounitate a trupelor speciale din Constanta. Paul a ales sa alerge pentru Romania in cel mai greu maraton mondial, o cursa in care se si moare. Participarea la Marathon des Sables a fost una dintre cele mai rascolitoare experiente ale vietii sale.

9. Sandor Czirjak – Bicicleta de lemn

Sustinator: Attila Czirjak

Sandor Czirjak (67) este faimos in Cluj pentru talentul si indemanarea de a prelucra manual lemnul. Una dintre lucrarile sale preferate este o bicicleta realizata 100% din lemn, perfect functionala, cu care Sandor a parcurs pana acum peste 500 de km.

10. Alin Uhlmann-Useriu - Modelator de atitudini

Sustinator: Cosmin Bumbut

Alin Uhlmann Useriu (41) desfasoara proiecte de educatie ecologica la Tasuleasa, Poiana Negri si in judetele Bistrita-Nasaud si Suceava. Prin toate actiunile sale, el incearca sa transmita un mesaj clar referitor la cauzele inundatiilor catastrofale din tara noastra: defrisarile abuzive si necontrolate.

In perioada 4 martie - 3 aprilie, fanii Discovery au propus un erou cunoscut sau chiar pe ei insisi pe www.facebook.com/discovery.romania. Inscrierea s-a facut prin postarea unei scurte descrieri prin care sa se argumenteze alegerea eroului si motivele pentru care povestea sa este potrivita pentru acest concurs. Un juriu international format din reprezentanti Discovery Networks a selectat zece dintre povestile propuse.

Dupa anuntarea proiectelor selectate, in luna aprilie, cei zece finalisti au participat la un workshop organizat de Discovery, in care le-a fost prezentat intregul proces de productie al documentarelor de scurt metraj. Ulterior, a avut loc filmarea propriu-zisa a celor zece scurt metraje despre eroii propusi, cu ajutorul unei echipe profesioniste de productie.

In luna iunie, filmele sunt disponibile pe Facebook si difuzate in cadrul festivalului TIFF, unde, in urma unei noi jurizari (realizata de catre un juriu profesionist desemnat de catre organizatorii festivalului) si a voturilor primite pe Facebook, a fost desemnat marele castigator, care primeste premiul de 3.000 euro. Toate cele 10 filme vor fi difuzate pe Discovery Channel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor