1 Decembrie, sărbătorit în ţară

Ioana Statescu
01.12.2012

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu fast în aproape toată ţara. În mai toate oraşele mari au avut loc depuneri de coroane, defilări ale forţelor armate, concerte şi multe alte evenimente dedicate românilor.

Un drapel de dimensiuni record – aproape 400 de metri pătraţi - a fost arborat în această dimineaţă pe Dealul Grădişte, din municipiul Slatina. Sărbătoarea continuă şi la această oră, cu spectacole, tombole şi aproape 1200 de porţii de fasole cu cârnaţi.

Bistriţenii au sărbătorit 1 Decembrie cu paradă militară şi spectacole, într-un ceremonial la statuia poetului Andrei Mureşanu.

Defilări ale militarilor, dar şi concerte de fanfară au avut loc astăzi şi în Braşov. Ziua Naţională a României a fost marcată şi de un spectacol al Junilor Braşoveni, dar şi de un concert al Operei din localitate.

La Cluj s-a desfăşurat o scenetă cu tema Marii Uniri, dar şi o paradă de tehnică militară – acestea au culminat cu focuri de artificii. Clujenii care au participat la paradă au putut admira şi avioane MIG 21 Lancer, dar şi elicoptere militare.

La Constanţa, manifestările au fost organizate de reprezentanţii Marinei Militare. Toate navele militare au arborat astăzi Marele Pavoaz, iar navele comerciale ancorate în port, fie ele româneşti sau străine, au ridicat steagul României.

Peste 1500 de militari au participat şi la tradiţionala paradă de la Arcul de Triumf, la care au asistat peste 15.000 de spectatori. Chiar dacă mai sărac faţă de alţi ani – tancurile şi taburile au lipsit anul acesta, din raţiuni economice – evenimentul nu a dus lipsă de noutăţi. Amintim prezenţa unei maşini blindate de luptă, MRAP, dar şi a unui câine salvator de vieţi în teatrul de luptă din Afganistan. O premieră a fost şi defilarea ofiţerilor din cadrul Poliţiei Militare. Ca în fiecare an de 1 decembrie, spectatorii pot vizita interiorul Arcului de Triumf, astăzi şi mâine, între 12 şi 18.

3500 de porţii de fasole cu cârnaţi i-au aşteptat şi pe cei care au ales să petreacă Ziua Naţională La Alba Iulia. Nu au lipsit nici concertele în aer liber sau focurile de artificii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor