Expozitia Adevar-Compasiune-Toleranta, la Bucuresti, Caminul Artei, pentru a sasea oara in Romania
Al saselea vernisaj al Expozitiei Adevar-Compasiune-Toleranta, din data de 17 august, la Caminul Artei, Bucuresti, a fost un success. La deschidere au luat cuvantul cativa invitati.
Conf.dr. Marilena Preda Sinc a vorbit despre valoarea artistica a lucrarilor si s-a referit la mesajul universal de adevar, compasiune, toleranta, transmis de artisti prin intermediul personajelor din tablouri: practicanti Falun Dafa care indura cu demnitate si curaj o soarta inumana.
Al doilea vorbitor, dna Lucia Humeniuc, copresedinta Societatii Independente Romane a Drepturilor Omului (SIRDO) a facut referire la aceasta realitate cutremuratoare- persecutia regimului comunist chinez impotriva celor mai pasnici oameni: practicantii Falun Dafa. In ciuda apelurilor internationale aceste atrocitati continua inca prin torturi si violente ce amintesc de Revolutia culturala din China. Totul culmineza, a adaugat copresedinta societatii de drepturilor omului cu o crima oribila- extragerea de organe pe viu, de la practicantii Falun Dafa, organe ce sunt apoi vandute pe piata neagra de organe, in timp ce resturile umane ale victimelor sunt incinerate pentru a se sterge orice urma a crimelor.
Cristina Furman, vicepresedinta asociatiei organizatoare, Asociatia Romana de Qigong Falun Dafa Romania, a prezentat succint Scoala Falun Dafa si subliniat contrastul dintre aspectul pacifist si non-violent al practicii Falun Dafa (sau Falun Gong) si violenta inumana a guvernului chinez care se caracterizeaza prin minciuna, lupta de clasa (violenta), represiune si control, criterii opuse adevarului, compasiunii si tolerantei. A subliniat faptul ca disciplina Falun Dafa isi are radacinile in cultura chineza straveche, o cultura ce a pus intotdeauna pret pe unitatea Om- Cer, legi cosmice si armonie umana. Aceasta cultura a fost sistematic alterata, distrusa sau grosier modificata in timpul celor 60 de ani de comunism, a fost folosita ca element de propaganda de partid, astfel ca a ajuns o forma golita de continut. Disciplina Falun Dafa, care pune accent pe moralitatea individului, reinvie aceasta cultura straveche, permitand oamenilor sa-si cultive caracterul moral, sanatatea si spiritul prin respectarea principiului universal Adevar-Compasiune-Toleranta impreuna cu efectuarea celor 5 seturi de exercitii specifice.
Dupa deschidere, publicul a putut admira tablourile.
Impresii ale vizitatorilor
“Sunt impresionata de picturile din aceasta expozitie. Sunt foarte reale, am crezut initial ca sunt fotografii. A trebuit sa ma apropii sa ma conving ca sunt intr-adevar picturi. Sentimentul pe care l-am avut a fost o zdruncinatura puternica — imi dau seama ca nu e usor pentru cei care practica si sper sa se faca dreptate, ” spune Alina Marinca, o tanara femeie de afaceri.
Dinu Adrian, inginer: ”Sunt impresionat de lucrari, mai ales de tehnica portretului dar si de mesajul din spatele picturilor. Este una dintre cele mai sugestive expozitii pentru perioada framantarilor actuale, pentru contradictiile din lume, pentru lupta dintre bine si rau. ”
“Mi-a placut linistea si rabdarea de pe chipurile practicantilor din tablouri, o rabdare care duce la lucruri benefice”, a comentat Luminita Genoveva Soiu, filolog. “In picturi apare motivul cerului, care exprima libertatea. Deasemenea, apare si curatirea interioara- pe care nu le-o poate lua nimeni, nici politica, nici comunistii, nici un sistem din lume. Le multumesc pictorilor; ar trebui sa existe mai multe expozitii de acest fel”.
“Un regim comunist nu stie sa faca altceva decat sa reprime,” a daugat Popa Vespasian, pensionar. “Noi care am trait aproape 50 de ani sub ceea ce a venit dinspre Rasarit, ne amintim si de inchisorile comuniste de la noi, unde se foloseau torturi similare. Eu sunt impresionat de suferinta umana din aceste tablouri dar nu ma mira, deci, ca un regim comunist se poarta asa cu cei care nu au aceleasi convingeri in totalitate cu ei”.
Impresionat de frumusetea cultivarii un domn si-a exprimat dorinta de a citi cartea Falun Gong pentru a afla mai multe despre acest curent spiritual practicat de asemenea de artistii care au pictat tablourile din expozitie.
Multi artisti plastici au vizitat expozitia apreciind tablourile pentru expresivitatea si mesajul lor, afirmand ca omenirea zilelor noastre are nevoie de o miscare spirituala universala care sa schimbe profund in bine inima umana, cu scopul de a readuce umanitatii moralitatea pierduta. Unii absolventi de Arte plastice au fost foarte placut surprinsi de tehnica realista folosita, facand o comparatie cu tehnicile abstracte folosite in arta moderna, care de multe ori sunt “inestetice” si “dezarticulate”.
Unii vizitatorii s-au simtit inspirati de tablouri si au recunoscut ca ele exprima arta unui Bine mai inalt, inspirata de fiinte divine venite printre noi pentru a-si indeplini vechi juraminte: de a salva fiinta umana de coruptie si de extremele forme pe care le imbraca Raul in societatea actuala.
Vizitatori au multumit organizatorilor pentru informatiile legate de scoala Falun Dafa cat si despre crunta persecutie care dureaza de 11 ani asupra practicantilor scolii in China. Un domn, care este casatorit cu o chinezoaica si sta cateva luni pe an in China, a fost extrem de surprins de blocajul informational de acolo, care nu i-a permis sa afle nimic despre acest genocid atroce indreptat asupra unui numar atat de mare de oameni. El si multi altii au intrebat cu ce ar putea ajuta.
In genaral, publicul a fost incantat de tehnica realista, aproape fotografica folosita, de culorile vii ce exprima speranta, chiar si in contexul dur al persecutiei dar mai ales, ei au fost miscati de mesajul expozitiei si de curajul si demnitatea practicantilor in fata mortii.