Film documentar dedicat lui Constantin Ticu Dumitrescu, lansat joi

Epoch Times România
05.11.2009

Filmul documentar "Nesfârşita suferinţă", dedicat disidentului anticomunist Constantin Ticu Dumitrescu, va fi lansat, joi, de la ora 12,00, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi de Televiziunea Română, documentarul prezintă temperamentul de luptător al lui Ticu Dumitrescu, văzut în diferite ipostaze şi locuri, în închisori şi lagăre.

"Cel care a străbătut deşertul roşu cu demnitate reprezintă un reper, ca şi Elisabeta Rizea, pentru puterea de a îndura cu verticalitate suferinţa şi de a-şi continua idealurile de tinereţe: libertatea şi democraţia, fiind un rezistent şi după anul 1989", spun realizatorii documentarului despre Ticu Dumitrescu.

Ticu Dumitrescu s-a născut la 27 mai 1928, în localitatea Fânari, judeţul Prahova, în familia unor învăţători. Tatăl său, membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a fost exclus din învăţământ, pe motive politice, urmărit şi arestat.

Sub învinuirea de activitate anticomunistă, Ticu Dumitrescu a fost urmărit şi arestat în mai multe rânduri, pe când era elev al Liceului "Sfinţii Petru şi Pavel" din Ploieşti, fiind colaborator apropiat al profesorului Virgil Şerbănescu, liderul Partidului Ţărănesc din Prahova. A fost eliminat din Facultatea de Drept, sub aceeaşi învinuire, şi arestat (1945-1948). După eliberare, la cererea sa de a continua studiile universitare, Ministerul Învăţământului, într-o comunicare oficială, îi respinge solicitarea, motivând că "se menţine eliminarea din toate universităţile din ţară pentru activitate antidemocrată". A fost membru al Tineretului Naţional Ţărănesc (1945).

Neputând continua studiile universitare, s-a refugiat în sectorul construcţiilor. Îndeplineşte tot felul de activităţi, muncitor, tehnician, şef de brigadă, şef de şantier - pe şantiere de construcţii forestiere în Munţii Cerna, Bucegi şi zona Vrancea.

Din anul 1949, cu o întrerupere de câţiva ani, a fost arestat din nou şi condamnat la 23 de ani închisoare. A fost deţinut şi a avut domiciliu obligatoriu până în 1964.

A avut două procese politice, ale căror sentinţe au însumat 27 de ani de condamnare la muncă silnică, pentru crima de uneltire împotriva statului.

A fost fondator şi apoi preşedinte ales al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) din 1990.

Preşedinte al Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti. Membru fondator al Alianţei Civice.

Membru al CPUN, reprezentând Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (9 februarie - 11 mai 1990).

Membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, până în octombrie 1997, când s-a retras din partid şi a devenit senator independent.

Senator de Bucureşti, ales la 27 septembrie 1992, apoi în legislatura 1996-2000, pe lista CDR, din partea PNŢCD. Preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi petiţii a Senatului.

Ca parlamentar a iniţiat o serie de legi, între care celebra "Lege Ticu" privind deconspirarea securităţii.

A fost membru al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Ticu Dumitrescu a murit pe 5 decembrie, 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor