Sanatatea noastra depinde de preocuparile noastre
Preocuparea pentru mentinerea sanatatii si prelungirea vietii a aparut din cele mai vechi timpuri.
De fapt, cuvantul sanatate este folosit foarte mult in vorbirea noastra curenta in cele mai diverse imprejurari si chiar in urarile noastre cu ocazia sarbatorilor si evenimentelor placute.
Sfaturi si retete in acest sens s-au gasit inca din antichitate: in scrierile cuneiforme, hieroglifele culturii egiptene, in cartile lui Hipocrat din Grecia antica. Sfaturile se refera la cumpatare in alimentatie, pastrarea sanatatii prin metode de prevenire a imbolnavirilor si chiar la dobandirea linistii interioare.
Eficienta organismului nostru depinde de atitudinea noastra fata de noi insine si fata de ceilalti, de programul zilnic pe care ni-l facem, de algerea judicioasa a produselor alimentare.
Intre durata vietii si hrana zilnica este o stransa legatura. Dupa implinirea varstei de 20 de ani se constata faptul ca in timp ce vigoarea mentala creste, starea fizica se subrezeste. Printr-o hrana sanatoasa, forta fizica se poate mentine pana la o varsta destul de inaintata.
Ar trebui sa ne reamintim Dictonul medicului grec Hipocrate: “Alimentele voastre sa fie medicamente si medicamentele voastre sa fie alimente”.
Alimentele pe care le alegem pentru pregatirea felurilor de mancare sunt foarte imporante. Legumele si fructele proaspete care contin multe minerale si vitamine sunt recomandate a se folosi cat mai des. Salatele din cruditati hranesc si totodata vindeca organimsul. De fapt, este si un avantaj atunci cand se consuma cruditati, fiind necesara o cantitate mai mica de zarzavaturi pentru o masa. Modul in care mancam conteaza de asemenea: evitarea grabei, a mancatului pe fuga sau cu lacomie este bine sa fie inlocuit cu o stare de liniste si cumpatare.
Viata in aer liber, excursiile, folosirea cat mai mult a celor trei factori naturali - apa, aer si soare - sunt elemente care influenteaza atat starea fizica cat si psihica a oamenilor. Exercitiile fizice au ocupat un loc important in viata popoarelor inca din antichitate, contribuind la mentinerea sanatatii. Printre practicile cu adanci radacini in cultura chineza cunoscute sunt tai chi si qi gong-ul.
Falun Gong este o practica de qi gong, de cultivare a corpului, mintii si spiritului prin respectarea principiilor fundamentale ale universului - Adevar, Bunatate si Toleranta -, avand efecte benefice asupra sanatatii.(Mai multe informatii despre aceasta practica pe site-ul
Un vechi proverb spune ”Minte sanatoasa intr-un corp sanatos” iar intr-o veche scriere indiana se arata ca “Sanatatea se pastreaza prin seninatate”. Pastrarea unei stari armonioase a mintii si inimii, creara unei atmosfere benevolente, precum si grija si respectul fata de ceilalti sunt factori care duc dorinta noastra eterna, la obtinerea si pastrarea unui organism sanatos.