Membra a Parlamentului European presata de regimul chinez

Helga Trüpel, membra a Parlamentului European a verzilor din Bremen, membra a delegatiei pentru China a Parlamentului European. (prin bunavointa dnei Trüpel)
Epoch Times România
27.10.2008

"Parlamentul European a acordat Premiul Saharov pentru libertate spirituala lui Hu Jia deoarece Parlamentul UE crede in respectarea Drepturilor Omului. Hu Jia este un activist de drepturile omului intr-un regim comunist, si vrem sa incurajam si pe altii sa fie activi mai departe in astfel de conditii grele”, a spus Helga Trüpel intr-o convorbire cu Epoch Times, dupa ce s-a facut cunoscut numele castigatorului Premiului Saharov.

Regimul comunist de la Beijing a amenintat in prealabil cu ruperea relatiilor cu Partidul verde european, daca acesta nu renunta la politica sa de sustinere a acordarii Premiului Saharov lui Hu Jia. “Dar nu ne este frica” a spus Helga Trüpel. “Stim ca exista un conflict in politica drepturilor omului. Avem o parere diferita de cea a Partidului Comunist Chinez (PCC). Noi suntem impotriva unui sistem cu un singur partid, noi incurajam drepturile omului, noi suntem pentru o presa libera. Pentru noi e important sa scoatem aceste lucruri la lumina, si sa criticam regimul comunist din China. Cu toate aceasta dorim sa ducem acest dialog critic in continuare.”

Jocurile olimpice au dus la o innasprire a situatiei Drerpturilor Omului in China

"Cunoastem situatia proasta a drepturilor omului in China, si faptul ca inaintea Olimpiadei situatia s-a inrautatit. A fost total diferit de cum a declarat PCC, anume ca situatia Drepturilor Omului s-a imbunatatit. A trebuit sa constatam inrautatirea si nu imbunatatirea situatiei drepturilor omului. Libertatea presei nu a existat, in timpul Olimpiadei nu se putea procura fara cenzura Süddeutsche Zeitung sau Frankfurter Allgemeine Zeitung.“

Din experienta personala dansa declara: "cand am calatorit anul trecut in Tibet, Beijing si Shanghai, a fost o emisiune despre Tibet la CNN, in momentul in care a inceput emisiunea, ecranul televizorului s-a facut negru. Nu a existat posibilitatea sa urmarim CNN nici macar intr-un hotel din Japonia, daca era vorba de Tibet.”

Amenintari la masa

La intrebarea despre ce s-a intamplat concret inaintea luarii deciziei Parlamentului European, parlamentara a spus: “Chinezii m-au invitat la masa. Tonul chinezilor a fost civilizat dar foarte dur. Au criticat faptul ca Verzii Europeni duc de mult timp o politica impotriva Chinei, si ca noi am cerut un boicot al festivitatii de deschidere a Olimpiadei.”

"Ei au spus ca Hu Jia ar fi un criminal, si nu un militant pentru drepturilor omului, in China nu l-ar cunoaste nimeni si daca l-ar cunoaste atunci numai ca un criminal. Europenii ar aduce pagube mari relatiilor cu China. Oricum este vorba de fapt de o afacere cu 1,3 miliarde de oameni. Ei o sa intrerupa relatiile cu noi daca nu ne schimbam politica.”

"Eu am mai avut deja o convorbire cu noul ambasador asta vara, cand Verzii au sustinut boicotul festivitatii de deschidere a Olimpiadei. Mi s-a spus ca aceasta ar afecta adanc sentimentele poporului chinez. "Fiti desteapta, ganditi-va bine, daca doriti sa puneti in pericol relatiile dintre Europa si China." Asa am fost amenintati.

“Noi nu vom inceta sa militam pentru libertatea presei si Drepturile Omului in China”, a mai spus Helga Trüpel din Bremen membra a Delagatiei-China a Parlamentului European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor