Persoanele implicate în restructurarea TVR au fost audiate de Comisiile de cultură ale Parlamentului

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)

Comisiile de cultură ale Parlamentului au sarcina de a-i audia, pe 11 septembrie, de la ora 14.00, pe cei implicaţi direct în procesul de reformare - restructurare a Televiziunii Române.

"Având în vedere disensiunile apărute ca urmare a deciziilor luate de conducerea Societăţii Române de Televiziune în ultima perioadă, am decis, de comun acord cu domnul preşedinte Sergiu Nicolaescu, să convocăm o şedinţă comună a Comisiilor pentru cultură ale Parlamentului, marţi 11 septembrie a.c., ora 14.00, la sala de şedinţe a Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, având înscrisă pe ordinea de zi audierea persoanelor implicate direct în procesul de "reformare - restructurare" a serviciului public de televiziune", a declarat Raluca Turcan, preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de informare în masă.


"Considerăm implicarea activă a comisiilor de specialitate ale Parlamentului ca fiind absolut necesară pentru soluţionarea problemelor apărute într-un sistem instituţional în plină criză şi aflat sub control parlamentar", adaugă Raluca Ţurcan.

Deşi în comunicatul de presă nu se menţionează numele persoanelor care urmează a fi audiate pe 11 septembrie de Comisiile de cultură ale Parlamentului, este totuşi de aşteptat ca printre acestea să se numere Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR şi membrii Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.

Până acum Raluca Turcan nu a putut fi contactată pentru ulterioare precizări.

Pe 29 august a fost adoptat Programul de redresare economică a televiziunii publice de către Consiliul de Administraţie al TVR, care prevede printre altele şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, ceea ce înseamnă mai exact concedierea a aproape 980 de angajaţi, conform declaraţiei din momentul respectiv a lui Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Claudiu Branzan, Irina Radu, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Jugănaru, Raico Cornea, Gabriel Tufeanu, Nagy Zoltan Levente, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu,), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Dialog cu partenerii sociali

Conducerea SRTv va solicita, miercuri,deschiderea unui dialog cu partenerii sociali discuţiile urmând să cuprindă "diminuarea consecinţelor concedierilor colective şi stabilirea echitabilă a criteriilor de selecţie" a personalului necesar funcţionarii TVR în conformitate cu noua structură organizatorică. TVR a acumulat o pierdere de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară rambursării acestei datorie este estimată la 7,5 ani, după cum susţine Claudiu Săftoiu.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a găsit necesar să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, ca urmare a faptului că pe 27 iunie Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie (CA) al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în Monitorul Oficial a OUG), un program de redresare economică, ce trebuie să cuprindă restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în termen de şase luni.

După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe. Pe 10 august, Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care reprezintă baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române şi prevede ca TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi oprească emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Conducerea TVR nu a anunţat însă momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia. De asemenea, pe 23 august, reprezentanţii administraţiei TVR i-au informat pe membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor fi nevoiţi să recurgă la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate.

În prezent, Televiziunea Română numără circa 3.400 de angajaţi.