Alexander Zverev a reuşit o victorie surprinzătoare în faţa lui Carlos Alcaraz şi s-a calificat în semifinalele Australian Open

Alexander Zverev, Carlos Alcaraz (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
25.01.2024

Surpriză la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al sezonului. Spaniolul Carlos Alcaraz, numărul 2 mondial şi unul dintre marii pretendenţi la titlu la Melbourne Park, a căzut în sferturile de finală lăsând o imagine mai puţin strălucitoare. "Băiatul minune", care ajunsese în această fază practic intact, rezolvându-şi toate meciurile pe repede înainte, cu excepţia setului cedat în turul al doilea contra lui Lorenzo Sonego, s-a prăbuşit în faţa germanului Alexander Zverev (al şaselea favorit) cu 6-1, 6-3, 6-7 (2-7) şi 6-4, în 3h şi 06m. La un moment dat, a avut un fel de revenire, dar nu a fost suficient.

Este adevărat că jucătorul născut la Hamburg, locul 2 în circuit în 2022, a jucat un tenis aproape perfect pe suprafaţa dură şi albastră de pe Rod Laver Arena, dar rareori Alcaraz a concurat cu atât de puţin entuziasm. Zverev a intrat pe terenul central australian ca unul dintre puţinii jucători cu un record de 4-3 împotriva lui Alcaraz şi l-a făcut să conteze, deşi a avut şi câteva momente tensionate pentru a încheia meciul. De atâtea ori creativ şi amuzant, de data aceasta jucătorul spaniol s-a arătat mai ales trist, chiar şi când totul indica că va termina rapid cu Zverev, în trei seturi.

Ce s-a întâmplat? În setul al treilea, Zverev a preluat conducerea meciului la scorul de 5-3, dar Alcaraz i-a cedat serviciul (4-5) şi apoi a rezistat (5-5). S-a ajuns la tie-break şi acolo s-a impus spaniolul, generând un adevărat entuziasm în Rod Laver Arena. A fost unul dintre puţinele momente în care Alcaraz a putut fi văzut zâmbind, dar această bucurie avea să fie de scurtă durată. Mulţi sperau la o revenire istorică, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În setul al patrulea, Carlos abia a reuşit să îşi menţină nivelul în creştere în driblinguri, Zverev i-a luat brake-ul în al nouălea game (5-4), a servit pentru meci şi, de data aceasta, ştiind ce se întâmplase înainte, nu a dat greş. Germanul a sărbătorit una dintre cele mai valoroase victorii ale sale.

Zverev, încetul cu încetul, pare să fi lăsat în urmă orice sechele legate de accidentarea gravă la ligamentul gleznei drepte pe care a suferit-o la Roland Garros 2022. După ce a condus Germania la câştigarea Cupei United în deschiderea sezonului, el şi-a egalat cel mai bun rezultat din carieră la Melbourne Park. Germanul apăruse între primii patru la turneul australian din 2020 (a pierdut în faţa lui Dominc Thiem). De asemenea, el a devenit doar al treilea jucător german care a ajuns în semifinalele Australian Open în cel puţin două rânduri, lucru pe care doar Boris Becker şi Tommy Haas îl mai realizaseră.

Zverev a ajucat cu cinci ore mai mult decât Alcaraz. El a trebuit să depăşească două meciuri emoţionante de cinci seturi: împotriva slovacului Lukas Klein, venit din calificări, în turul al doilea, şi a britanicului Cameron Norrie, cap de serie nr. 19, în optimi.

Rusul Daniil Medvedev (locul 3), care l-a învins pe polonezul Hubert Hurkacz (locul 9) cu 7-6 (7-4), 2-6, 6-3, 5-7, 6-4, va fi adversarul lui Zverev în semifinalele turneului australian. Cealaltă semifinală se va disputa vineri între Novak Djokovic (locul 1) şi Jannik Sinner (locul 4).

Înfrângerea lui Alcaraz în sferturile de finală îi garantează lui “Nole” că va rămâne în fruntea clasamentului, indiferent de ce se va întâmpla de aici încolo. Un fapt care nu trece neobservat având în vedere categoria spaniolului: ultimul titlu câştigat a fost la Wimbledon, în iulie anul trecut, iar ultima finală la care a ajuns a fost Masters 1000 de la Cincinnati, în august.

Articol realizat cu informaţii ATPTour.com ca sursă principală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor