Australian Open. Djokovic, impresionat de Seles: "Am admirat-o foarte mult, a fost printre idolii şi eroii mei" [video]

Novak Djokovic (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
23.01.2024

Novak Djokovic s-a calificat pentru a 11-a oară în semifinalele Openului Australiei, un turneu pe care l-a câştigat de zece ori. Aceasta va fi a 48-a sa prezenţă în penultimul act al unui turneu de Grand Slam.

La 36 de ani, Nole spulberă majoritatea recordurilor din acest sport, inclusiv pe cele care păreau cel mai puţin posibile din cauza dificultăţii lor. Este la două meciuri distanţă de a deveni cel mai titrat jucător din istorie, rupând echilibrul actual cu australianca Margaret Court.

La Australian Open 2024 a mai doborât deja un record: este protagonistul celei mai lungi serii de meciuri câştigate la Melbourne Park pe tabloul masculin; cu cea de-a 33-a victorie consecutivă a ajuns la egalitate cu recordul feminin.

Acesta este deţinut de o femeie care a făcut istorie, dar nu toată istoria, deoarece un fan al germancei Steffi Graf, rivala sa, a pătruns pe terenul de la Hamburg şi a înjunghiat-o pe Monica Seles. Una dintre acele imagini de neşters în analele istoriei sportului care a zguduit sistemele de securitate ale evenimentelor de tenis.

Monica Seles a jucat 33 de meciuri şi a fost campioană la Australian Open între 1991 şi 1993. Născută în Serbia, ea a devenit cetăţean american naturalizat. Legătura dintre Seles şi Djokovic este specială: au început cu aceeaşi persoană în lumea tenisului, antrenoarea Jelena Gencic.

"Mama mea din tenis, aşa cum îmi place să o numesc. A murit în 2012, a lucrat cu Monica când era tânără. Aşa că am auzit multe despre Monica. Monica asta, Monica aia. Monica mănâncă asta, doarme mult, se antrenează în felul ăsta. A fost cu siguranţă unul dintre idolii mei din copilărie, unul dintre eroii mei. Am admirat-o foarte mult", a povestit Djokovic, încântat de acest record 33.

"Înseamnă foarte mult, dar este mult mai special pentru mine să îl împart cu Monica”.

El şi-a amintit de prima întâlnire cu Seles, care la 50 de ani trăieşte încă în Statele Unite. "Am fost foarte emoţionat, vorbim aceeaşi limbă, pentru că ea s-a născut în Serbia. Cu toţii ne întrebam unde ar fi ajuns dacă nu ar fi trebuit să treacă prin ceea ce a trecut", şi-a amintit 'Nole'.

"Am doar cuvinte frumoase pentru ea", a concluzionat Djokovic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor