Ucraina a lovit mai multe rafinării ruseşti peste noapte în ciuda avertismentelor SUA

Incendiu la o rafinărie de petrol aparţinând firmei Lukoil, din oraşul rus Nijni Novgorod
Incendiu la o rafinărie de petrol aparţinând firmei Lukoil, din oraşul rus Nijni Novgorod (Twitter - captură ecran)
Redacţia
24.04.2024

Ucraina a lansat atacuri cu drone asupra mai multor rafinării de petrol ruseşti în timpul nopţii, au declarat surse ruseşti miercuri, cu toate că Washingtonul îndemnase Kievul să-şi restrângă loviturile asupra infrastructurii petroliere a Moscovei, informează Newsweek.

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a interceptat două vehicule aeriene neumane (UAV-uri) ucrainene deasupra regiunii Voronej, la graniţa nord-estică a Ucrainei, alte două deasupra regiunii Smolensk, la sud-vest de Moscova, şi două deasupra regiunii Belgorod, aproape de graniţa cu Ucraina.

"Regiunea noastră este din nou atacată de către UAV-urile ucrainene", a declarat guvernatorul Smolensk, Vasili Anokhin, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram miercuri dimineaţă devreme. Incendiile au izbucnit în jurul oraşului Smolensk şi într-un oraş la est de oraş "ca urmare a unui atac al inamicului asupra facilităţilor civile de combustibil şi energie", a spus Anokhin, precizând că nu au fost victime.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a lovit două depozite de petrol din regiunea Smolensk cu drone kamikaze, a raportat agenţia de ştiri ucraineană Ukrinform, citând o sursă din SBU.

Aleksandr Gusev, şeful regiunii Voronej, a declarat că patru drone au fost interceptate în zonă, raportând pagube la cel puţin două clădiri private. Igor Artamonov, care conduce regiunea Lipeţk, a declarat că Ucraina "a încercat să lovească infrastructura din zona industrială a Lipeţk".

Astra, un site independent rus, a distribuit imagini ce pretind a arăta incendii la rafinăriile de petrol din Voronej şi Smolensk, adăugând că locuitorii locali au raportat un atac asupra uneia dintre cele mai mari fabrici de oţel din Rusia în oraşul Lipeţk. Ucraina a vizat fabrica mai devreme în acest an.

Kievul a vizat constant rafinăriile de petrol ale Rusiei cu drone de rază lungă, afectând exporturile de petrol ale Rusiei în speranţa de a tăia resursele pe care Moscova le poate canaliza în efortul său de război. Sectorul petrolier al Rusiei este supus sancţiunilor occidentale, dar deţine încă o poziţie majoră pe piaţa globală.

Rusia a vizat şi de mai multe ori infrastructura energetică critică a Ucrainei, inclusiv distrugerea unei centrale electrice mari în apropierea capitalei ucrainene la începutul acestui an.

În martie, Financial Times a raportat că SUA a îndemnat Ucraina să oprească atacurile asupra rafinăriilor de petrol ale Rusiei din teama creşterii preţurilor globale la petrol şi a riscului de represalii ruseşti.

Atacurile ucrainene în teritoriul internaţional recunoscut al Rusiei pot fi un punct sensibil între Kiev şi aliaţii săi. Ucraina de obicei nu îşi asumă oficial responsabilitatea pentru atacurile dincolo de graniţă.

Dar Olga Stefanişina, vicepremierul ucrainean, a spus luna trecută că rafinăriile de petrol ruseşti sunt ţinte militare legitime pentru Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor