Vosganian: Virusul e mai vlăguit, nu are o capacitate atât de mare de răspândire, asimptomaticii nu dau boala

Varujan Vosganian (Epoch Times România)
Andrei Popescu
09.07.2020

Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a afirmat, miercuri seara, la Digi 24, că, în ciuda numărului crescut de noii infecţii din ultimele zile, românii au fost destul de “disciplinaţi”, că nu trebuie învinuită populaţia şi că epidemiologii trebuie să vină cu explicaţii. În plus, deputatul şi-a exprimat speranţa că noile cifre nu reflectă decât “ultimele zvâcniri ale ghiaurului”, adăugând că e “limpede” că virusul e “mai vlăguit”.

“În primul rând, cred că ar trebui, totuşi, epidemiologii să ne explice ce se întâmplă. E simplu să dai vina pe populaţie. Dar eu nu cred că românii se comportă cu totul altfel decât se comportă italienii, francezii, spaniolii, mai ales că în ţările alea au fost şi mişcări de protest. Nu cred că plajele româneşti arată altfel decât plajele din Grecia, unde avem sub 30 de cazuri pe zi şi un singur deces în ultima săptămână. Mie mi se pare că e o soluţie confortabilă să dai vina pe români. Eu cred că românii au fost destul de disciplinaţi în starea de urgenţă şi-n starea de alertă. Adică în România n-au fost proteste publice, n-au fost îndemnuri la rezistenţă civică şi nu ştiu să existe vreun parlamentar care să îndemne la încălcarea legii. Cred că focarele din spitale şi din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite şi poate că ăsta este unul din argumente. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu ştiu, eu îmi păstrez speranţa că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazu”, a afirmat deputatul ALDE.

De asemenea, Vosganian a mai afirmat că virusul Wuhan nu are o capacitate de răspândire atât de puternică, în condiţiile în care majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice. Totuşi, deputatul a recunoscut că există oameni care nu menţin distanţa fizică recomandată şi nu poartă mască, dar, în opinia sa, acest lucru s-ar datora şi faptului că în perioada stării de urgenţă masca nu a fost obligatorie.

“În plus, unii au sentimentul, privind în jur şi nevăzând efectele virusului şi aerul care are zimţi, că totul e o fantasmagorie la televizor. Nu este. Sunt cazuri reale, sunt oameni care suferă din asta, dar, după opinia mea, este disproporţionată descrierea virusului. Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectaţi sunt asimptomatici. Observaţi că la 555 de cazuri, avem aproape acelaşi număr la ATI, a crescut numai cu şase persoane, deci e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testaţi sunt mai mulţi şi apar mai multe teste pozitive”, a susţinut liderul ALDE.

În plus, Vosganian a menţionat că numărul deceselor cauzate de Covid şi al persoanelor decedate “cu Covid” este de sub 2% din totalul deceselor, adăugând că dacă s-ar spune la televizor câţi oameni au murit de infarct, atac cerebral sau alte boli, “am înnebuni cu totul”.

“Prima cifră. În România, numărul persoanelor infectate este sub a mia parte din totalul populaţiei şi s-a observat că n-a existat un factor de multiplicare. În mod normal, când 500 de oameni sunt bolnavi, ei şi îmbolnăvesc pe cei din jur. Doi: numărul deceselor este sub 2 la sută din totalul deceselor şi dacă-i luăm doar pe cei care au murit de COVID, şi nu cu 'şi COVID', înseamnă că e sub 1 la sută din totalul deceselor. Probabil că dacă mâine am spune la televizor şi câţi au murit de infarct, de atac cerebral, de alte boli, am înnebuni cu totul! Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun este că aş vrea să ştiu şi eu: până la urmă, asimptomaticii dau sau nu boala? Pentru ca toate studiile pe care le-am văzut de la OMS spun că asimptomaticii nu dau boala. Şi atunci, să ni se spună: din 555 câţi sunt în mod normal cu simptomele bolii şi cu capacitate de răspândire a virusului şi câţi nu? Pentru că alminteri, inducem o stare de panică şi creăm o traumă socială pentru o boală care, până la urmă, are impact asupra unui număr extrem de redus din societatea românească”, a afirmat Vosganian.

Nu în ultimul rând, la observaţia că OMS susţine că asimptomaticii transmit boala, liderul ALDE a cerut să vadă acele studii, adăugând: “Atunci, am să vă întreb: cei câteva mii de testaţi pozitiv din ultimele săptămâni cui au transmis boala? Înseamnă că ar trebui să avem mii şi mii de cazuri noi. E limpede că nu există o contaminare din aceea accelerată. (...) Până când virusul nu are o evoluţie asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor