Voiculescu: Eu nu sunt mulţumit de ritmul reformelor. Dacă Guvernul Cîţu nu livrează, trebuie schimbat

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Epoch Times România)

Vlad Voiculescu, proaspăt ales preşedinte al Filialei USR-PLUS Bucureşti, a afirmat miercuri, într-un interviu acordat Epoch Times, că nu este mulţumit de ritmul reformelor şi a opinat că dacă Guvernul Cîţu nu livrează promisiunile asumate în programul de guvernare, "va trebui să avem o altă echipă executivă".

Comentând faptul că, potrivit unor sondaje recente, AUR suflă deja în ceafa USR-PLUS, Vlad Voiculescu a atras atenţia că sondajele reflectă, finalmente, faptul că Executivul nu a livrat încă ce le-a promis românilor în campania electorală şi a ţinut să puncteze că USR-PLUS este într-adevăr la guvernare, dar într-o alianţă şi că de unul singur nu poate livra nici desfiinţarea SIIJ, nici desfiinţarea pensiilor speciale, nici alegeri locale în două tururi.

"Rostul Guvernului este de a îndeplini programul de guvernare. Dacă Guvernul nu execută programul de guvernare, atunci nu are de ce să rămână. E o chestiune de timp", a subliniat Vlad Voiculescu.

Redăm în continuare principalele declaraţii făcute de fostul ministru al Sănătăţii pentru Epoch Times după câştigarea alegerilor interne din cadrul filialei USR-PLUS Bucureşti.

Vlad Voiculescu: Una din priorităţile mele la şefia USR-PLUS Bucureşti este să devenim o echipă.

Reporter: Cum veţi face asta în condiţiile în care sunt fricţiuni iar în ţară, au fost acuzaţii reciproce, după cum bine ştiţi, de fraudare a alegerilor interne, de lupte între tabere etc.?

Vlad Voiculescu: La Bucureşti nu a fost aşa ceva. De asemenea eu o să îi propun lui Tavi Berceanu (contracandidatul lui Vlad Voiculescu la şefia filialei n.r.), dacă vrea să se ocupe de partea de mediu, e mai mult decât binevenit şi orice altă iniţiativă are el sau oricine altcineva care vrea să contribuie (dintre cei care l-au susţinut pe el la alegeri). Şi ce vreau să mai desfiinţez este ideea asta cu "atâţia vin de la PLUS, atâţia vin de la USR". Pentru orice poziţie publică e de ocupat, ce va conta sunt competenţele.

Reporter: S-a vehiculat şi la Bucureşti în organizaţie ideea că, "dom'le, voi ăştia de la PLUS aţi venit la masa întinsă şi ar trebui să aveţi mai puţine locuri", sau la voi nu s-a pus problema?

Vlad Voiculescu: Discuţia aceasta a fost una dintre problemele comune USR-PLUS şi a fost în special la alegerile locale. Dar în momentul acesta suntem o organizaţie fuzionată, suntem o singură organizaţie cu peste 5.000 de membri şi criteriile trebuie să fie aceleaşi pentru toţi, indiferent de cum au votat într-un moment sau altul.

Reporter: Cum veţi gestiona problema diversităţii de opinii în partid? De-a lungul timpului USR a fost zguduit de numeroase scandaluri, au fost acuzaţii că unii membri au fost excluşi sau suspendaţi pentru "delicte de opinie".

Vlad Voiculescu: Nu agreez suspendarea sau excluderea cuiva pe delict de opinie. În acelaşi timp, o organizaţie trebuie să funcţioneze şi în general organizaţiile, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre imperii, dispar odată ce consumă mai multă energie intern, decât extern. Deci nu sunt deloc adeptul excluderilor sumare. În acelaşi timp, organizaţia trebuie să funcţioneze şi să îşi servească scopul, să îi servească pe cei cărora le cere încrederea.

Reporter: Mai sunt ani buni până la alegerile locale, dar v-aţi propus deja un scor pentru Bucureşti?

Vlad Voiculescu: Nu. Eu nu cred că politica ar trebui să fie despre cum ne pregătim pentru următorul ciclu electoral. Cred că tocmai au trecut alegerile, n-a trecut nici un an măcar. Un partid între alegeri cred că trebuie să se ocupe de respectarea promisiunilor din campanie. Prioritatea mea este construcţia organizaţiei, pe de altă parte respectarea promisiunilor de către toţi cei aleşi în funcţii, fie că vorbim despre parlamentari, fie că vorbim despre consilieri de sector, generali etc.

Reporter: Sunt nişte sondaje recente în care USR-PLUS este umăr la umăr cu AUR. Cum vă explicaţi acest lucru? În ce măsură credeţi că are de a face cu faptul că nu s-au respectat unele dintre promisiunile electorale? Pentru că ne uităm şi vedem că SIIJ încă există, Legile justiţiei încă nu au fost refăcute etc. Sunt multe promisiuni care nu s-au materializat....

Vlad Voiculescu: Aş spune două lucruri. Unul, promisiunile USR-PLUS sunt într-adevăr cele mai ambiţioase şi e formaţiunea politică care e cel mai mult în acord cu dorinţele celor care au fost în Piaţă, care au fost profund nemulţumiţi de ce s-a întâmplat în anii PSD-ALDE. USR-PLUS face parte dintr-o coaliţie de guvernare şi da, nu suntem mulţumiţi cu ritmul reformelor, sau cel puţin eu nu sunt mulţumit. Iar mai devreme sau mai târziu coaliţia fie livrează ceea ce a promis românilor, fie va trebui să îşi schimbe cel puţin structura executivă.

Cred că ce trebuie să fie clar pentru fiecare membru al coaliţiei de guvernare, dar şi pentru noi toţi românii, este că în momentul ăsta avem o echipă formată din 3 partide, această echipă fie livrează promisiunile pe care le-au făcut fiecare dintre aceste trei partide, fie trebuie schimbată. USR-PLUS nu poate livra de unul singur nici desfiinţarea SIIJ, nici desfiinţarea pensiilor speciale, nici alegeri în două tururi.

Dar vine un moment în care, dacă Guvernul Cîţu nu livrează acea parte a acelor reforme, nu numai că plătim toţi, dar înainte să plătim toţi va trebui să avem o altă echipă executivă. Rostul Guvernului este de a îndeplini programul de guvernare. Programul de guvernare conţine o bună parte a acestor promisiuni. Dacă Guvernul nu execută programul de guvernare, atunci nu are de ce să rămână. E o chestiune de timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne