USR acuză: PSD şi ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului românilor din Diaspora

Olguta Vasilescu
Olguta Vasilescu (Epoch Times România)

Prima şedinţă a Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 26 mai a confirmat că PSD şi ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului românilor din Diaspora ci vor să folosească în interes de partid resursele Parlamentului pentru a-şi susţine discursurile despre „fraudarea” alegerilor pe care chiar ei le-au organizat, susţine Uniunea Salvaţi România.

Concret, potrivit USR, reprezentanţii formaţiunii în Comisia de anchetă privind alegerile din 26 mai – senatorul Silvia Dinică şi deputatul Nicolae Daniel Popescu - au propus în prima şedinţă a structurii prezidate de ex-ministrul Lia Olguţa Vasilescu (PSD) completarea obiectivelor Comisiei cu puncte care vizează exclusiv îngrădirea dreptului la vot al cetăţenilor din Diaspora.

Mai exact, USR a vrut ca această structură parlamentară de anchetă să afle şi:

  1. Circumstanţele în care a fost stabilit în străinătate un număr de secţii de votare ce s-a dovedit a fi insuficient;
  2. Responsabilii pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din Diaspora;
  3. În ce măsură observatorii de la secţii au acordat asistenţa necesară alegătorilor pentru a fi îndrumaţi spre alte secţii de votare;
  4. De ce nu s-a prelungit programul de votare la secţiile cu probleme din Diaspora.

Toate cele patru propuneri de amendare a obiectivelor Comisiei au fost însă respinse, prin vot, de coaliţia PSD-ALDE.

A fost admisă doar propunerea USR ca şedinţele şi audierile din comisie să fie transmise în direct, iar reprezentanţii mass-media să aibă acces la dezbateri.

USR mai acuză ca audierile în comisie nu au debutat cu reprezentanţii instituţiilor publice abilitate să facă lumină în privinţa organizării procesului de votare, ci cu două persoane care au prezentat pe Facebook posibile nereguli înregistrate pe 26 mai. Chiar şi aşa, reprezentanţii PSD din comisie, în frunte cu deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, nu le-au permis acestora să răspundă la toate întrebările Opoziţiei.

”PSD şi ALDE caută să se justifice, în orice mod, în faţa electoratului lor pentru faptul că au pierdut alegerile din 26 mai. Dacă tot aveau probe că ar fi fost fraudate alegerile pe care chiar ei le-au organizat, de ce nu au solicitat anularea alegerilor pentru fraudă electorală? Este cumva tocmai datorită faptului că nu pot motiva temeinic şi nu pot documenta prin dovezi această situaţie pe care o reclamă şi tot ei o anchetează? Cu alte cuvinte, PSD-ALDE centrează, dă şi cu capul, şi acuză că mingea e afară din joc”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu.