Un nou val de hartuire a spectacolelor companiei Shen Yun

Membrii audienţei privind "Shen Yun" în teatre de elita din întreaga lume, în timpul turneului mondial 2009
Membrii audienţei privind "Shen Yun" în teatre de elita din întreaga lume, în timpul turneului mondial 2009 (Epoch Times)

In timp ce Teatrul de Stat din New Brunswick, New Jersey, se pregateste sa ureze bun venit intoarcerii spectacolului Shen Yun Performing Arts saptamana viitoare, presedintele si seful teatrului a primit e-mailuri de amenintare de la cineva care pretinde ca este practicant Falun Gong.

Email-uri similare au fost primite de teatre din Providence, Rhode Island, San Francisco si Chisinau.

De cand Shen Yun a inceput sa aduca spectacole de dans chinez clasic si muzica pentru publicul din intreaga lume, regimul comunist chinez a incercat sa faca totul pentru a opri performantele trupei.

Dl. Tom Liang, de la Asociatia Falun Dafa din New Jersey, a afirmat ca e-mailurile par trimise de cineva care lucreaza pentru regimul chinez. "E-mailul are un ton foarte ciudat, amenintand, dar totodata solicitand sprijinul complet din partea administratiei teatrului, pentru interzicerea spectacolului. Emailul incerca sa infatiseze autorul sau ca fiind o persoana deranjata mental si pare ca doreste ca ceilalti sa creada ca este de la un practicant Falun Gong", a declarat Liang.

Asociatia Falun Dafa din New Jersey este unul dintre prezentatorii spectacolului in New Jersey. Asociatii locale Falun Dafa ajuta de obicei cu gazduirea spectacolelor prezentate de compania Shen Yun din New York, care se afla in prezent in turneu sau international anual.

Noua campanie de e-mail vizeaza sa aduca daune Shen Yun prin portretizarea in mod negativ a practicantilor Falun Gong care sprijina spectacolele. Falun Gong (cunoscut si ca Falun Dafa) este o practica spirituala, pe care regimul chinez a inceput sa o persecute din iulie 1999. Unele numere ale Shen Yun infatiseaza brutala persecutie pe care o intampina practicantii in China.

Dl Sen Yang este presedintele Asociatiei Falun Dafa din centrul Statelor Unite. El crede ca scopul acestor e-mailuri, cum ar fi cele primite din New Jersey este de a da o impresie negativa despre practicantii Falun Gong ca fiind irationali si ciudati, pentru ca teatrele sa anuleze spectacolele Shen Yun, in ciuda popularitatii lor imense si a prestigiului deja consolidat de turneele sale anuale.

Aceste e-mail-urile nu sunt singurele forme de hartuire care au fost indreptate catre spectacolele din New Brunswick.

Domnul Liang a declarat ca "ambasada chineza din New York a facut de asemenea apeluri telefonice de amenintare catre administratia teatrului" In plus, conform declaratiilor dl. Liang, persoanele care lucreaza pentru regimul chinez au raspandit zvonuri in randul comunitatii chineze, incercand sa perturbe marketing-ul spectacolului.

Cu toate acestea, dl. Liang crede ca interferenta nu va avea un efect, deoarece atat Teatrul de Stat cat si ‘New Jersey Performing Arts Center’ (NJPAC) au gazduit cu succes Shen Yun in trecut si cunosc calibrul spectacolului.

"Aceste teatre au o relatie buna cu Shen Yun Performing Arts si sunt familiarizati cu calitatea remarcabila a spectacolelor Shen Yun", a afirmat el.

E-mail-uri similare

E-mail-urile primite in Providence, Rhode Island, Chisinau si San Francisco au fost similare cu cele din New Jersey.

Providence Performing Arts Center din Rhode Island, a primit un e-mail de la cineva care pretinde ca este un practicant Falun Gong. E-mailul a recomandat spectacolul Shen Yun foarte calduros, dar a cerut insistent persoanelor responsabile din teatru sa "promoveze" si "practica" Falun Gong, altfel vor fi "pedepsiti" si "vor avea ghinion".

Autorul e-mailului a mai trimis un alt mesaj si la ‘War Memorial and Performing Arts Center’ din San Francisco sustinand ca este un practicant Falun Gong si un "fan Shen Yun". De asemenea i-a amenintat pe cei carora le-a trimis mesajul daca nu incep sa practice Falun Gong.

Nu am avut niciodata cazuri in care un practicant Falun Gong sa trimita amenintari pentru a forta pe altii sa practice", a declarat dl. Yang. De asemenea, el a adaugat ca practica Falun Gong a fost intotdeauna complet voluntara.

Model de hartuire

Aceste e-mailuri urmeaza diverse alte forme de hartuire, care au vizat Shen Yun.

In Calgary, Canada, in dimineata zilei de 31 martie, in ziua spectacolului, cineva care a pretins ca ar fi unul dintre organizatori l-a sunat pe Directorul teatrului pentru a anula performanta din seara respectiva.

Teatrele care gazduiesc Shen Yun au primit cu regularitate scrisori ciudate, sau amenintatoare. Un exemplu este scrisoarea de 13 pagini trimisa de ambasada chineza in Houston Texas, la ‘Robinson Center Music Hall’ din Little Rock, Arkansas. Scrisoarea ataca Falun Gong si acuza Shen Yun de "stricarea relatiilor chino-americane" si "perturbarea stabilitatii Chinei", desi spectacolul avea loc in Little Rock. Scrisoarea cerea teatrului nici mai mult nimic mai putin decat sa anuleze toate reprezentatiile Shen Yun.

Au fost numeroase cazuri in care persoane care pretind ca sunt "public" s-au plans la teatru despre spectacol si au cerut teatrelor sa nu ofere nici o rezervare companiei Shen Yun in viitor.

Potrivit dnei Huishar Chen, de la Asociatia Falun Dafa din Edmonton Canada, ministrul culturii din British Columbia a primit un telefon de la o persoana care pretindea ca vazut specatcolul Shen Yun, si care s-a plans de spectacol si a cerut ca nici un teatru sa nu mai permita spectacolele Shen Yun.

Ministrul Culturii a refuzat, raspunzand ca a urmarit personal spectacolul, si ca plangerile sunt complet fara temei.

Sprijin pentru Shen Yun

Ministrul Culturii din British Columbia nu este singurul care a sprijinit efectiv spectacolele Shen Yun.

Dl Liang a declarat ca directorul NJPAC, unde Shen Yun a sustinut reprezentatii in ianuarie 2009, a primit zilnic apeluri de hartuire de la ambasada chineza din New York, indemnandu-l sa anuleze spectacolele Shen Yun.

El a mai afirmat ca directorul a fost foarte suparat si a telefonat ambasadorului chinez spunandu-i: "Noi nu suntem in China. Oricine urmeaza legea are dreptul de a utiliza teatrul. Va rugam sa nu mai interveniti". La scurt timp telefoanele de hartuire a NJPAC au incetat.

Congresmenul american Rush Holt a participat la spectacolele Shen Yun la NJPAC, declarand dupa aceea: "Performanta este de neuitat! Imi place fiecare numar. Artisti sunt incredibili!".

Cand spectacolul Shen Yun programat in Kiev, Ucraina s-a confruntat cu anularea, ca urmare a presiunii exercitate de Partidul Comunist Chinez, dl. Holt a scris o scrisoare presedintelui ucranian, Viktor Ianukovici. El sa referit la Compania Shen Yun ca fiind "una dintre cele mai de clasa companii chinezesti de dans si muzica."

"Aceasta are scopul de a revigora arta traditionala chineza si a avut performante aclamate in 100 orase din intreaga lume. Am gasit [Shen Yun] atat educational cat si inspirational", a declarat congresmanul.

Shen Yun va organiza doua spectacole pe 20 iunie la Teatrul de Stat. Noua congresmeni din SUA, din Senatul statului New Jersey, impreuna cu primarul si Consiliul Municipal din New Brunswick au trimis scrisori de felicitare salutand intoarcerea show-lui la New Jersey.

Emailurile care incerca sa deterioreze prestigiul performantei Shen Yun in New Jersey a fost trimis FBI-ului pentru verificarea adresei si sursei.

La acest articol au contribuit Shi Yu si Wu Weilin

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură