Un mort şi doi răniţi într-un atac la Paris, în apropierea Turnului Eiffel

Poliţişti francezi stau de pază în apropiere de Turnul Eiffel din Paris. (Captură Foto)
D.B.
03.12.2023

Un turist german a murit şi doi au fost răniţi după ce un bărbat a atacat sâmbătă seară turişti în centrul Parisului, în apropierea Turnului Eiffel, într-un incident violent etichetat de preşedintele Emmanuel Macron drept "un atac terorist", informează Reuters.

Poliţia l-a arestat rapid pe atacator, un bărbat în vârstă de 26 de ani, cetăţean francez, folosind un pistol paralizant Taser, a declarat sâmbătă ministrul de Interne, Gerald Darmanin.

Suspectul fusese condamnat la patru ani de închisoare în 2016 pentru că plănuia un alt atac, se afla pe lista de supraveghere a serviciilor de securitate franceze şi era cunoscut, de asemenea, ca având tulburări psihice, a adăugat ministrul de Interne.

Atacul a avut loc în jurul orei 19:00 GMT, când bărbatul a atacat cu un cuţit un cuplu de turişti pe Quai de Grenelle, la câţiva metri de Turnul Eiffel, rănind mortal un cetăţean german. El a fost apoi urmărit de poliţie şi a atacat alte două persoane cu un ciocan înainte de a fi arestat.

Suspectul a strigat "Allahu akbar" ('Dumnezeu este atotputernic' - n.tr.) şi a spus poliţiei că era supărat din cauza situaţiei din Gaza şi pentru că "atât de mulţi musulmani mor în Afganistan şi în Palestina", a declarat Darmanin.

"Transmit toate condoleanţele mele familiei şi apropiaţilor cetăţeanului german care a murit în această seară în timpul atacului terorist de la Paris şi mă gândesc cu emoţie la persoanele rănite şi aflate în prezent în îngrijire", a declarat preşedintele Macron pe platforma de socializare X.

Premierul Elisabeth Borne şi-a exprimat indignarea în faţa unor astfel de atacuri.

"Nu vom ceda în faţa terorismului", a scris ea pe platforma de socializare amintită.

Procurorii antiterorism francezi conduc ancheta privind incidentul de sâmbătă seara.

Atacul survine la mai puţin de opt luni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice şi ar putea ridica semne de întrebare în ceea ce priveşte securitatea la evenimentul sportiv mondial.

Oraşul plănuieşte o ceremonie de deschidere fără precedent pe râul Sena, cu potenţialul de a atrage până la 600.000 de spectatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor