Talibanii au intrat în Kabul. SUA îşi evacuează diplomaţii cu elicopterul

Luptători talibani
Luptători talibani (Getty Images)
Andrei Popescu
15.08.2021

Talibanii au intrat duminică în capitala afgană Kabul, a declarat un oficial al Ministerului de Interne, în timp ce SUA a început să evacueze diplomaţii din ambasada sa cu elicopterul.

Oficialul a declarat pentru Reuters că talibanii vin “din toate părţile”, fără a oferi alte detalii.

O postare pe Twitter pe contul Palatului Prezidenţial afgan a susţinut că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din jurul capitalei Kabul, dar că forţele de securitate, în coordonare cu partenerii internaţionali, deţin controlul asupra oraşului.

Oficiali americani au afirmat că diplomaţii sunt transportaţi către aeroport din ambasada SUA amplasată în districtul fortificat Wazir Akbar Khan.

SUA a trimis trupe suplimentare pentru a ajuta la evacuări, după ce grupul islamist a avansat puternic către Kabul în doar câteva zile.

Anterior, duminică, talibani au capturat oraşul estic Jalalabad fără nicio luptă, obţinând astfel controlul asupra uneia dintre cele mai importante autostrăzi din Afganistan. De asemenea, talibanii au ocupat punctul de frontieră învecinat Torkham, la graniţa cu Pakistanul.

Prin urmare, aeroportul din Kabul rămâne pe moment singura cale de ieşire din Afganistan care încă se află în mâinile guvernului.

Ofensiva talibană survine la câteva luni după ce preşedintele american Joe Biden a ordonat retragerea totală a trupelor SUA din Afganistan.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 până în 2001, nu au nicio forţă aeriană sau marină şi sunt mult mai numeroşi decât forţele armatei afgane instruite de SUA, dar au reuşit să preia controlul unor capitale de provincii imediat după retragerea trupelor americane.

Oficiali americani anonimi au declarat presei că armata guvernului afgan s-a prăbuşit chiar mai repede decât se credea anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor