SUA expulzează 27 de diplomaţi ruşi

Sediul Departamentului de Stat american, în Washington, D.C. (en.wikipedia.org)
A.P.
28.11.2021

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a anunţat că 27 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din SUA şi vor părăsi ţara pe 30 ianuarie.

„Un grup mare de colegi de-ai mei, 27 de persoane împreună cu familiile lor vor pleca pe 30 ianuarie (...) Ne confruntăm cu o serioasă criză de personal”, a declarat ambasadorul rus într-un interviu difuzat pe canalul Soloviev pe platforma YouTube, potrivit agenţiei Reuters.

Rusia a anunţat anterior că peste 100 de diplomaţi ai săi au fost obligaţi să părăsească SUA începând din 2016, anul de când s-au înregistrat tot mai multe tensiuni în relaţiile dintre Washington şi Moscova.

Potrivit MAE rus, la sfârşitul lunii octombrie se aflau la post în SUA circa 200 de diplomaţi ruşi, inclusiv personalul din cadrul misiunii permanente la ONU.

Numeroase ţări occidentale au atras atenţia asupra supradimensionării personalului diplomatic al ambasadelor ruse, acuzând diplomaţii de activităţi de spionaj.

Cel mai mare scandal privitor la personalul diplomatic al ambasadelor Rusiei s-a produs anul acesta în momentul în care Cehia a expulzat diplomaţi ruşi pentru implicarea unor agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti într-o explozie a unui depozit de muniţii ceh.

Administraţia Biden a anunţat în octombrie că personalul diplomatic american în Rusia a fost restrâns până la circa 120 de membri, de la aproximativ 1.200 la începutul anului 2017, după o serie de expulzări şi restricţii, astfel că a devenit dificil pentru ambasada SUA la Moscova să se mai ocupe de altceva decât de problemele strict curente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor