Spectacol orbitor la graniţa dintre Spania şi Portugalia. Un fragment de cometă a luminat cerul celor două ţări

Fragment de cometă (Getty Images)
Redacţia
20.05.2024

Un fragment strălucitor de cometă a luminat cerul deasupra unor zone din Spania şi Portugalia sâmbătă seara târziu, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), iar un locuitor din Lisabona a declarat că spectacolul orbitor "a fost ca într-un film".

Duminică dimineaţa, ESA a distribuit pe X un videoclip capturat de camera sa „fireball” în care a descris un „meteorit uimitor” deasupra cerului din oraşul Caceres, din vestul Spaniei, aproape de graniţa cu Portugalia.

Dar, ulterior, a declarat că părea să fie o "mică porţiune de cometă" şi nu un meteorit, estimând că a zburat deasupra Spaniei şi Portugaliei cu o viteză de 45 km pe secundă înainte de a arde deasupra Atlanticului.

"Probabilitatea ca vreun meteorit să fie găsit este foarte scăzută", a precizat ESA.

În ambele ţări, videoclipuri filmate în mai multe oraşe şi localităţi au devenit virale pe reţelele de socializare, arătând obiectul traversând cerul nopţii cu viteză mare şi luminându-l în tonuri strălucitoare de albastru şi verde.

Observatorul astronomic spaniol Calar Alto a declarat, de asemenea, că o analiză preliminară efectuată de Institutul de Astrofizică din Andaluzia a arătat că obiectul are la "origine o cometă".

Obiectul a fost filmat străbătând cerul în timpul unui concert în oraşul portughez Barcelos. O altă înregistrare video a arătat cum cerul din Porto, al doilea oraş ca mărime din Portugalia, a devenit luminos pentru câteva secunde.

Mulţi au contactat serviciile de urgenţă pentru a raporta ce s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al serviciului spaniol de urgenţă 112, din Madrid, a declarat pentru agenţia de presă Europa Press că a primit mai multe apeluri.

Un locuitor din Lisabona, Bernardo Taborda, în vârstă de 31 de ani, a declarat pentru Reuters că se plimba prin oraş cu prietenii săi când cerul a devenit brusc de un verde strălucitor.

"Aproape că părea să fie ziuă... ne-am uitat cu toţii înapoi şi am văzut-o. A fost că într-un film, ne-am uitat cu toţii unii la alţii şi am fost uimiţi. A fost uimitor", a spus Taborda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor