Rusia a construit un canal comercial secret cu India, arată documente scurse

(Captură Foto)
Redacţia
05.09.2024

În octombrie 2022, Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a planificat să cheltuiască aproximativ 1 miliard de dolari în rupii indiene pe canale comerciale care ar urma să funcţioneze în afara controlului occidental, a transmis FT, potrivit Business Insider.

Potrivit publicaţiei, proiectul a fost dezvăluit în scrisori trimise unui grup comercial obscur cu legături cu serviciile secrete ale Moscovei.

Acestei organizaţii - "Consorţiul pentru activitate economică externă şi cooperare interstatală internaţională în industrie" - i s-a cerut să elaboreze un plan privind modul de aprovizionare cu componente electronice critice în India.

În centrul acestor eforturi se aflau rezervele masive de rupii indiene ale Rusiei. Pe măsură ce sancţiunile occidentale s-au abătut asupra Moscovei pentru războiul său din Ucraina, Rusia a fost pusă în imposibilitatea de a repatria profiturile în rupii din comerţul său cu petrol cu India, care era în plină expansiune.

Până în vara anului trecut, Kremlinul acumulase lunar rupii în valoare de 1 miliard de dolari, fără a avea o modalitate de a converti sau de a cheltui moneda.

Conform FT, planul consorţiului oferă o cale de ieşire.

Conform planului său, rupiile ar fi cheltuite pentru a asigura componente cu dublă utilizare (militar-civilă) printr-un „sistem de plată închis” între firmele ruseşti şi indiene.

Acest lucru ar asigura un aflux constant de echipamente electronice cumpărate iniţial de pe pieţele occidentale, se arată în scrisorile consultate.

Alte fonduri ar putea fi direcţionate către investiţii în fabrici electronice indiene, care ar furniza Rusiei infrastructura informatică necesară, a afirmat FT.

Deşi nu este clar cât de mult din acest plan a fost pus în aplicare, datele vamale urmărite de FT se aliniază cu obiectivele operaţiunii.

De exemplu, corespondenţa care a făcut obiectul scurgerilor de informaţii arată că rupiile au fost utilizate pentru achiziţiile de electronice şi utilaje din India - de la jumătatea anului 2022, schimburile comerciale au crescut foarte mult în aceste categorii.

În mod separat, un om de afaceri indian care are cunoştinţă de acest subiect a declarat pentru FT că Rusia a analizat de atunci crearea de facilităţi în India.

Pentru Kremlin, accesul continuu la componente electronice este imperativ, pe măsură ce luptele Rusiei în Ucraina se prelungesc până în al treilea an. Din 2022, sancţiunile au devenit mult mai stricte, tăind treptat accesul Rusiei la principalele surse de finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor