Războiul lui Maduro cu Elon Musk atinge noi cote. Dictatorul blochează accesul platformei X în Venezuela

Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro (Federico Parra/AFP/Getty Images)
Redacţia
09.08.2024

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a dus, joi, la noi cote tensiunile cu platforma de socializare X şi cu proprietarul acesteia, Elon Musk, interzicând accesul platformei în ţara sud-americană timp de 10 zile, pe fondul furiei provocate de alegerile prezidenţiale contestate.

Potrivit Reuters, dictatorul Maduro a declarat că a semnat o rezoluţie prezentată de autoritatea de reglementare Conatel care "a decis să scoată din circulaţie pentru 10 zile reţeaua socială X, cunoscută anterior ca Twitter" şi l-a acuzat pe Musk de incitare la ură, război civil şi moarte.

"X să iasă din Venezuela pentru 10 zile!", a spus el într-un discurs care a fost difuzat la televiziunea de stat.

Maduro şi Musk au avut frecvent schimb de replici cu privire la X, proprietarul platformei comparându-l pe preşedintele venezuelean cu un măgar, în timp ce Maduro l-a acuzat pe Musk că a fost o forţă motrice în spatele protestelor şi disidenţei de după alegeri.

De asemenea, cei doi au oferit şi au acceptat provocări de a se confrunta în comentarii pe X şi prin intermediul televiziunii venezuelene de stat.

Interzicerea temporară a X reprezintă o altă lovitură la adresa Big Tech, după ce Maduro i-a îndemnat săptămâna aceasta pe susţinători să renunţe la WhatsApp, deţinut de Meta, în favoarea Telegram sau WeChat, afirmând că aplicaţia de mesagerie a fost utilizată pentru a ameninţa familiile soldaţilor şi poliţiştilor.

WhatsApp a refuzat să comenteze. X nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Autoritatea electorală din Venezuela l-a proclamat pe Maduro câştigător al alegerilor prezidenţiale din 28 iulie cu aproximativ 51% din voturi, dar nu a prezentat încă rezultatele votului.

Declaraţia a declanşat acuzaţii pe scară largă de fraudă şi proteste care au fost promovate pe reţelele de socializare. Grupul local de advocacy Observatorul Venezuelean pentru Conflicte Sociale raportează că cel puţin 23 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.

În zilele de după vot, au izbucnit proteste ale venezuelenilor din întreaga ţară şi din străinătate, care i-au cerut lui Maduro să demisioneze şi să onoreze victoria candidatului opoziţiei Edmundo Gonzalez.

Opoziţia, condusă de Maria Corina Machado şi Gonzalez, afirmă că deţine copii ale numărătorii voturilor care arată că a câştigat alegerile cu peste 7 milioane de voturi, faţă de 3,3 milioane de voturi ale lui Maduro. Acest rezultat este în mare parte similar cu cel prezis de sondajele independente la ieşirea de la urne.

Ţări precum SUA, Argentina şi Chile au refuzat să recunoască presupusa victorie a lui Maduro, solicitând în schimb transparenţă şi publicarea rezultatelor votului. China şi Rusia l-au felicitat pe Maduro pentru victoria sa.

Forţele de securitate venezuelene au lansat o campanie de reprimare a ceea ce autorităţile consideră a fi infractori violenţi, Maduro anunţând peste 2 000 de arestări. Grupurile de advocacy afirmă că cei arestaţi sunt demonstranţi paşnici vizaţi de represiune.

"Vocea alegătorilor venezueleni nu va fi redusă la tăcere prin represiune, cenzură sau dezinformare. Lumea este cu ochii pe noi", a declarat Brian A. Nichols, secretar adjunct pentru afacerile din emisfera vestică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, într-o postare pe X.

Anterior, într-o declaraţie comună, miniştrii de Externe din Mexic, Columbia şi Brazilia au reiterat apelurile adresate autorităţii electorale din Venezuela de a publica rezultatele voturilor.

Declaraţia a urmat comentariilor făcute joi de Machado, care i-a cerut preşedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, să îl convingă pe Maduro că cea mai bună opţiune a sa este să negocieze cu opoziţia din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor