PSD aruncă bugetul în aer. Majorarea pensiilor cu 40% adoptată în comisiile din Parlament

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (Epoch Times România)

Majorarea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie şi creşterea salariilor profesorilor din acest an au fost reintroduse în lege de PSD, miercuri, anunţă G4Media. Demersul vine în contextul în care luna trecută Guvernul Orban decisese că majorarea pensiilor nu poate fi operată cu peste 14%, iar creşterea salariilor profesorilor fusese amânată pentru anul viitor.

Concret, PSD a propus şi a obţinut votarea abrogării articolului 42 din ordonanţa de rectificare bugetară, cel care prevede că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie este în valoare de 1.442 lei, în loc de 1.772 lei, cât prevedea legea adoptată tot de PSD anul trecut. Amendamentele au fost adoptate în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cu toate că PNL şi USR nu au fost de acord, amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi ”pentru”.

Potrivit sursei citate, în comisiile de buget-finanţe a mai fost aprobată şi creşterea, începând din 2020, a salariilor profesorilor, majorare pe care guvernul o amânase pentru anul viitor.

Altă măsură cu puternic impact bugetar adoptată a fost creşterea cu 1,5 miliarde de lei a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale. Concret, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost ridicat la 3,6 miliarde de lei.

Comisiile reunite de buget-finanţe urmează să adopte raportul de admitere a ordonanţei de rectificare cu aceste modificări, iar în zilele următoare, actul normativ să fie supus votului plenului Parlamentului.