Procurorii germani redeschid anchetele legate de lagarele naziste

John Demjanjuk.
John Demjanjuk. (Johannes Simon / Getty Images)

Procurorii germani au redeschis dosarele a sute de garzi din fostele lagare naziste de exterminare, sub un precedent nou stabilit pentru condamnarea lui John Demjanjuk.

Demjanjuk, de origine ucraineana si care are acum 91 de ani, a lucrat ca gardian in lagarul de exterminare de la Sobibor, Polonia. In luna mai, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la asasinarea a peste 28.000 de oameni in lagar. Dupa condamnarea sa, el a fost eliberat in asteptarea recursului.

Verdictul impotriva lui Demjanjuk a creat un precedent, cand procurorii au reusit pentru prima data sa obtina o condamnare intr-un caz din epoca nazista, fara dovezi directe ca paratul a luat parte la o anumita crima. In luna iulie, procurorii bavarezi au deschis un nou caz impotriva lui Demjanjuk, spunand ca acesta este responsabil pentru moartea a aproape 5.000 de oameni in lagarul de concentrare Flossenbuerg in Germania.

Demjanjuk a negat orice rol in persecutia nazistilor impotriva evreilor. El a marturisit ca el a fost inrolat in armata sovietica in 1941 si mai tarziu a fost un prizonier german de razboi, fiind desemnat sa lucreze ca si gardian al lagarului.

Dupa razboi, Demjanjuk a devenit cetatean american si a petrecut zeci de ani lucrand ca mecanic inainte de a fi deportat in Germania in 2009 pentru a fi judecat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe