"Preaiubitul conducător" Kim Jong-un critică unele cadre ale Partidului pentru greşeli comise în lupta cu pandemia

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)
A.P.
30.06.2021

"Preaiubitul" dictator comunist Kim Jong-un a denunţat înalt oficiali ai regimului comunist nord-coreean, afirmând că s-au făcut greşeli care au cauzat un „incident grav” legat de Covid-19, relatează presa nord-coreeană.

Adresarea liderului celui mai paranoic stat comunist al Planetei a reprezentat un semn rar că pandemia produsă de virusul Wuhan în Coreea de Nord este severă, în ciuda rapoartelor anterioare care afirmau că ţara nu are cazuri de Covid.

Coreea de Nord şi-a închis graniţele pentru a încerca să scape de virusul Wuhan. Dar coroborat cu sancţiunile internaţionale aplicate regimului pentru abuzurile în materie de drepturi ale omului, închiderea a generat penurie de alimente şi o cădere economică.

Kim a recunoscut, cu puţin timp în urmă, că există o situaţie alimentară „tensionată” şi le-a spus cetăţenilor să se pregătească pentru „ce este mai rău”, invocând comparaţii cu foametea care a bântuit ţara din anii 1990, după ce blocul comunist s-a prăbuşit economic şi politic, iar regimul nord-coreean a rămas fără susţinători.

La începutul acestei săptămâni, televiziunea de stat a difuzat o remarcă rară a unui cetăţean care a comentat aspectul „slăbit” al dictatorului nord coreean.

În observaţiile raportate de agenţia de presă de stat, KCNA, Kim a acuzat înalt oficialii de neglijenţă, în cadrul unei şedinţe cu crema partidului comunist coreean, convocată special.

În opinia dictatorului, unele cadre ale Partidului „au provocat un incident grav care a cauzat o mare primejdie pentru oameni şi siguranţa naţională”, potrivit comentariilor sale în coreeană.

Raportul a susţinut, apoi, că mai mulţi membri ai Partidului au fost revocaţi, inclusiv un membru al puternicului Birou Permanent, care este compus din cinci membri, inclusiv Kim.

Cu toate acestea, raportul nu a dat alte detalii cu privire la incidentul despre care se vorbeşte şi nici nu a identificat oficialii.

Defectorul şi cercetătorul nord-coreean Ahn Chan-il a declarat, la agenţia de ştiri AFP, că prin acest raport, probabil că ţara sa ar fi confirmat cazurile Covid.

De asemenea, ar fi un semnal că „Phenianul are probabil nevoie de ajutor internaţional”, a afirmat el.

"Altfel nu ar fi făcut acest lucru, deoarece implică în mod inevitabil recunoaşterea eşecului regimului în privinţa eforturilor anti-epidemice".

Raportul a fost o indicaţie a „deteriorării” condiţiilor de sănătate din Coreea de Nord, a declarat dr. Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaţionale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

"Kim va găsi probabil ţapi ispăşitori pentru incident, eliminând oficialii neloiali şi învinuind decădera lor ideologică", a declarat el.

"Acest lucru poate oferi o justificare Partidului pentru a cere cetăţenilor să strângă mai mult cureaua, dar ar putea fi şi o pregătire ideologică pentru acceptarea vaccinurilor din Occident".

Coreea de Nord a instituit restricţii stricte, iar mass-media de stat i-a îndemnat continuu pe cetăţeni să fie vigilenţi în ceea ce priveşte virusul, chiar avertizându-i, la sfârşitul anului trecut, să fie atenţi la „praful galben” din China. Nu există o legătură cunoscută între norii de praf sezonieri aduşi din China şi virusul Wuhan.

Comerţul cu principalul aliat al Coreei de Nord, China, a scăzut de când ţara şi-a închis frontierele, iar unele alimente şi medicamente au fost blocate.

În ultimele luni au apărut rapoarte în presă despre creşterea preţurilor la alimente, precum şi despre decesele prin înfometare şi un număr mai mare de oameni care cerşesc mâncare pe străzile republicii comuniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor